Kippensoep met vermicelli

Foto Cathy Van de Moortele

Echt comfortfood is dit. Mijn Lagostina snelkookpan komt steeds vaker op mijn fornuis te staan. Geen tijd om kipfilets te ontdooien? Doe ze gewoon bevroren in de snelkookpan en voeg voldoende vocht toe. Je soep is snel klaar.

Wat hebben we nodig:

  • 2 bevroren kipfilets
  • 2 stelen selder, schoongemaakt en in stukken gesneden
  • 1 ui
  • 1 wortel, geschraapt en in stukken gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • enkele peterseliestengels
  • enkele peperkorrels
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 1 eetlepel vegeta
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 grote wortel, geschraapt en grof geraspt
  • 1 rode paprika, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 35 gr (vloeiende) bloem
  • zout
  • peper van de molen
  • 1 koffielepel kurkuma
  • Aleppo peper (pul biber)
  • 1.8 l kippenbouillon
  • 50 gr vermicelli
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Leg de kipfilets en de groenten in het mandje van de snelkookpan.
  • Zet het mandje in de pan.
  • Strooi er de laurierblaadjes, peperkorrels, peterseliestengels en verkruimelde bouillonblokjes bij. 
  • Overgiet met 2 l water.
  • Kruid met vegeta.
  • Sluit de snelkookpan en breng ze op hoog vuur en op de hoogste drukstand aan de kook.
  • Van zodra het ventiel rood kleurt en de stoom uit de pan komt, verlaag je het vuur naar medium warmte.
  • Laat de kip 20 min garen.
  • Zet de snelkookpan van het vuur en laat de stoom op natuurlijke wijze ontsnappen. Je kan uiteraard ook de druk laten ontsnappen door het ventiel op de stoomstand te zetten, maar de beste manier is om gewoon de pot van het vuur te zetten en de stoom zo vrij te laten komen. Eens het rode ventieltje weg is, kan je het deksel veilig openen.
  • Haal het mandje met de kip en de groenten uit de snelkookpan. 
  • Snij de kip fijn en gooi de aromaten weg.
  • Zeef de bouillon indien nodig en hou 1.8 l apart voor de soep.
  • In de snelkookpan laat je wat olijfolie opwarmen.
  • Fruit de uisnippers glazig en roer er dan de geraspte wortel onder.
  • Gaar de wortel even mee.
  • Voeg de paprikablokjes toe en laat ze wat zachter worden.
  • Roer de knoflook door de groenten en laat die geurig worden.
  • Strooi de bloem over de groenten en bak die kort mee, zonder hem te laten kleuren.
  • Kruid met zout, peper, kurkuma en Aleppo peper.
  • Overgiet de groenten met de bouillon die je achtergehouden hebt.
  • Leg de stukjes kip terug in de soep en sluit het deksel.
  • Breng de soep aan de kook op hoog vuur.
  • Van zodra het ventieltje rood kleurt, verminder je de warmte naar medium warm.
  • Gaar de soep nog 5 min.
  • Laat de stoom weer op natuurlijk wijze ontsnappen.
  • Voeg de vermicelli toe aan de soep en laat ze nog 10 min staan van het vuur weg.
  • De soep is heet genoeg om de vermicelli te garen.
  • Werk af met platte peterselie.
  • Serveer de soep met brood, in diepe kommen en geef er citroen bij, om de soep te verfrissen.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Laat gerust de schil aan de ui voor de bouillon. Verwijder alleen onzuiverheden van de ui.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties