Turkse orzosoep met rul gebakken gehakt

Foto Cathy Van de Moortele

Het gehakt is optioneel, maar het maakt het nog extra lekkerder. Ik heb gekozen voor rundergehakt, om het helemaal in Turkse stijl te laten. Voor de tomatensoep heb je tomatenpuree en paprikapuree nodig, beiden te vinden in de Turkse supermarkt. Neem meteen ook Turkse orzo mee (wist je dat ze ook vogeltongetjes zeggen tegen deze pastasoort?)  en als geen gedroogde munt in huis hebt: gedroogde munt. Ik vroeg me om 7u50 af wat ik zou meenemen naar het werk als lunch en om 8u15 zat ik in de auto met deze hete maaltijdsoep.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 200 gr rundergehakt
  • 30 gr tomatenpuree
  • 15 gr paprikapuree
  • 150 gr Turkse orzo
  • 1 eetlepel gedroogde munt
  • enkele chilivlokjes als je van pit houdt
  • 1 koffielepel vegeta
  • zout 
  • peper van de molen
  • 900 ml water, heet
  • 200 ml kippenbouillon, heet
  • sap van 1/2 citroen
  • enkele blaadjes verse munt

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie opwarmen in een pot.
  • Bak het gehakt rul, tot het niet meer roze ziet.
  • Roer de tomatenpuree en paprikapuree door het gehakt en bak even mee, om de rauwe smaak er af te krijgen.
  • Meng nu alles met de orzo en voeg wat extra olijfolie toe, om alle korreltjes een glanslaagje te geven.
  • Kruid met munt, chili, vegeta, zout en peper.
  • Overgiet met het hete water en de bouillon.
  • Laat de soep 15 min garen of tot de orzo zacht is.
  • Zet de pan van het vuur. 
  • Verfris met vers geperst citroensap en verse muntblaadjes.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Serveer met brood.
Je kan ook een kommetje yoghurt op tafel zetten en daar wat gedroogde munt doorlepelen. Lekker met de soep.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties