Groentensoep met kalfsstaart
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
"Mijn vader is heel ziek. Hij kan niet eten omdat hij zoveel maagpijn heeft. We brengen hem bij de dokter en die schrijft deze groentensoep voor. Mijn moeder maakt deze soep nadat ze alle groenten in huis gehaald heeft. Het belangrijkste ingrediënt is de lichtgekleurde courgette. Mijn moeder vraagt mij om de groenten in gelijke blokjes te snijden. Ik ben amper 10 jaar oud maar wil haar helpen en ervoor zorgen dat mijn vader warm en gezond eet.
Het vlees wordt aangekleurd in olie en gekruid vooraleer de bouillon erbij wordt gegoten. De uien mogen er ook meteen bij. Laat het vlees eerst een half uurtje garen onder druk vooraleer de rest van de groenten er bij mag. Werk af met vers gesnipperde peterselie en vergeet niet om mijn vader te gedenken, die er jammer genoeg niet meer is... Ik mis je..." - Abdelrahman "Abdootje" Elsherbini
Wat hebben we nodig:
- neutrale olie
- 1 stuk kalfsstaart, in stukken gesneden
- peper van de molen
- zout
- vegeta
- nootmuskaat
- 3 laurierblaadjes
- 2 kardamompeulen
- 2 - 3 uien, gepeld en gehalveerd
- 3 kippenbouillonblokjes, verkruimeld
- 2 grote wortelen, geschraapt en in grove brunoise gesneden
- 2 lichtgroene courgettes, schoongemaakt en in grove brunoise gesneden
- 3 - 4 kookvaste aardappelen, geschild en in grove brunoise gesneden
- 300 gr diepvrieserwtjes
- 300 gr diepvries gebroken sperziebonen
- platte peterselie, gesnipperd
- citroen
Hoe gaan we te werk:
- Laat wat olie opwarmen in de snelkookpan.
- Eens de olie goed warm is, leg je de stukken staart in de pan.
- Kruid met peper, zout, vegeta en vers geraspte nootmuskaat.
- Voeg de laurierblaadjes, kardamompeulen en uien toe.
- Bruin ook de de andere kant van het vlees.
- Wees voorzichtig dat er niets aanbrandt.
- Overgiet het vlees met heet water en voeg de verkruimelde bouillonblokjes toe. Breng alles aan de kook.
- Sluit de snelkookpan en zet hem op de hoogste drukstand.
- Eens het ventieltje rood kleurt en de stoom volop te zien is, verminder je het vuur naar medium-warm.
- Laat het vlees 30 min zachtjes garen.
- Laat de stoom van de pan door hem van het vuur af te zetten. Laat de druk op natuurlijke wijze ontsnappen.
- Open de pan en voeg de groenten en de verkruimelde bouillonblokjes toe.
- Kruid met peper, zout en vegeta.
- Sluit de pan opnieuw en breng hem onder de hoogste druk.
- Verminder het vuur naar medium-warm en laat de soep nog 15 min verder garen.
- Zet de snelkookpan van het vuur en laat de druk op natuurlijke wijze ontsnappen.
- Open de pan.
- Kruid bij indien nodig.
- Werk af met vers gesnipperde peterselie.
- Verdeel de soep in kommen en zorg dat elk een stuk vlees heeft.
- Verfris de soep met vers geperst citroensap.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Je kan ook soepvlees of ossenstaart gebruiken of je laat het vlees weg, dat mag ook.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties