Rijst met gebruinde uien
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Neem de tijd om de uien donkerbruin te bakken. Reken toch op 30-40 min op een medium vuur. De kleur van de uien zorgt voor de smaak en de kleur van deze rijst. Je serveert hem met vis of zoals vandaag: met rode, Argentijnse garnalen.
Kuststeden in Egypte serveren deze rijst heel vaak. Vraag naar sayadeya als je op restaurant gaat en geniet van dit rijstgerecht.
Wat hebben we nodig:
- neutrale olie
- 5 kleine uien, gepeld en fijngesnipperd
- zout
- 1 koffielepel suiker
- 250 gr ronde korrelrijst (Goya rijst)
- peper van de molen
Hoe gaan we te werk:
- Zet een zware pot, type Le Creuset, op een medium vuur en voorzie hem van een bodem olie.
- Laat de olie goed opwarmen.
- Voeg de gesnipperde uien toe en roer goed om.
- Kruid met zout en suiker.
- Laat de uien op medium vuur mooi bruin bakken. Blijf af en toe roeren, zodat de uien niet aanbranden.
- Was de rijst in koud water. Ga met je handen door de rijst. Het water zal troebel en wit worden.
- Giet dit water weg en voeg vers water toe. Doe dit meerdere keren tot het water helder blijft.
- Giet de rijst af in een vergiet en laat hem drogen.
- Eens de uien goed donkerbruin gebakken zijn, voeg je een kop koud water toe.
- Roer goed zodat eventuele bakrestjes los komen.
- Blijf de uien verwarmen tot het water verdampt is.
- Voeg nu de rijst toe en meng die onder de uien.
- Overgiet de rijst met kokend water, tot een vingerkootje boven de rijst.
- Breng de rijst aan de kook.
- Zet het vuur terug op medium, zet een deksel op de pot en laat de rijst 15 min garen onder deksel.
- Zet de pot van het vuur en laat de rijst nog 10 min staan onder deksel.
- Fluf de rijst met een vork. Er mag geen vocht meer in de pot te zien zijn.
- Kruid met peper.
TIP:
Vind je geen Goya rijst? Kies dan voor arborio of risotto rijst.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties