Rijst met gebruinde uien

Foto Cathy Van de Moortele

Neem de tijd om de uien donkerbruin te bakken. Reken toch op 30-40 min op een medium vuur. De kleur van de uien zorgt voor de smaak en de kleur van deze rijst. Je serveert hem met vis of zoals vandaag: met rode, Argentijnse garnalen.
Kuststeden in Egypte serveren deze rijst heel vaak. Vraag naar sayadeya als je op restaurant gaat en geniet van dit rijstgerecht.

Wat hebben we nodig:

  • neutrale olie
  • 5 kleine uien, gepeld en fijngesnipperd
  • zout
  • 1 koffielepel suiker
  • 250 gr ronde korrelrijst (Goya rijst)
  • peper van de molen

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een zware pot, type Le Creuset, op een medium vuur en voorzie hem van een bodem olie.
  • Laat de olie goed opwarmen.
  • Voeg de gesnipperde uien toe en roer goed om.
  • Kruid met zout en suiker.
  • Laat de uien op medium vuur mooi bruin bakken. Blijf af en toe roeren, zodat de uien niet aanbranden.
  • Was de rijst in koud water. Ga met je handen door de rijst. Het water zal troebel en wit worden.
  • Giet dit water weg en voeg vers water toe. Doe dit meerdere keren tot het water helder blijft.
  • Giet de rijst af in een vergiet en laat hem drogen.
  • Eens de uien goed donkerbruin gebakken zijn, voeg je een kop koud water toe.
  • Roer goed zodat eventuele bakrestjes los komen.
  • Blijf de uien verwarmen tot het water verdampt is.
  • Voeg nu de rijst toe en meng die onder de uien.
  • Overgiet de rijst met kokend water, tot een vingerkootje boven de rijst.
  • Breng de rijst aan de kook.
  • Zet het vuur terug op medium, zet een deksel op de pot en laat de rijst 15 min garen onder deksel.
  • Zet de pot van het vuur en laat de rijst nog 10 min staan onder deksel.
  • Fluf de rijst met een vork. Er mag geen vocht meer in de pot te zien zijn.
  • Kruid met peper.

TIP:

Vind je geen Goya rijst? Kies dan voor arborio of risotto rijst.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties