Kipschnitzel
![]() |
| Foto Cathy Van de Moortele |
Enkele jaren geleden was ik zo dom om mijn vleeshamer in de vaatwasser te stoppen... hij kwam er helemaal verroest uit. Nu heb in eindelijk een nieuwe, zware vleeshamer, in aluminium, met een stevig antislip handvat. Ik zal niet twee keer dezelfde fout maken en deze hamer wordt netjes met de hand afgewassen en goed gedroogd. Bij het platkloppen van vlees, leg ik het vlees tussen 2 vellen plastic. Zo komt de vleeshamer niet in aanraking met het vlees.
Je klopt er niet alleen vlees plat mee (voor schnitzels bijvoorbeeld) maar je kan er ook vlees malser mee maken.
Schnitzels zijn meestal gepaneerd (bloem, ei en paneermeel of panko) maar ik gebruikte deze keer enkel bloem om de schnitzel een mooi korstje te geven. Ideaal eigenlijk ook voor een kipschnitzel piccata.
Door vlees plat te kloppen, vergroot je het oppervlak. Zo lijkt het alsof je meer vlees hebt. Voor op die dagen waarop de centjes dubbel meetellen.
Wat hebben we nodig:
- 1 kipfilet
- 1 eetlepel (vloeiende) bloem
- peper van de molen
- zout
- gedroogde oregano
- vetstof (ik heb kokosolie gebruikt)
Hoe gaan we te werk:
- Was de kipfilet goed in koud water, tot alle onzuiverheden verwijderd zijn. Dep de kip goed droog met keukenpapier.
- Leg de kipfilet voor je en leg er je hand op.
- Met je andere hand snij je de kipfilet horizontaal doormidden, maar niet tot hij helemaal doorgesneden is, hij moet in 1 stuk blijven.
- Neem een diepvrieszak van 3l inhoud en snij die open, zodat je een groot plastic vel hebt.
- Leg de kipfilet op 1 zijde en bedek met de andere zijde.
- Klop de kipfilet mooi vlak met de platte kant van de vleeshamer.
- Kruid de bloem met peper, zout en oregano.
- Bestuif het vlees met de bloem en klop het er goed in.
- Doe dat ook met de andere kant.
- Klop overtollige bloem weg, zodat die straks niet verbrandt in de pan.
- Laat een pan goed opwarmen. Zorg dat ze groot genoeg is om de schnitzel te bevatten.
- Zet ook een even grote tweede pan klaar.
- Smelt de vetstof in de hete pan en laat die warm worden.
- Leg de schnitzel voorzichtig in de vetstof en zet de tweede pan op het vlees, zodat het maximaal contact kan maken met de onderste pan. Dit zorgt voor een egale korstvorming.
- Geef het vlees de tijd om te bakken, maar denk eraan dat een schnitzel dun is en niet lang hoeft te bakken.
- Bak daarna de andere zijde.
- Klaar!
![]() |
| Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Ik verwijder altijd de kiphaasjes van de kipfilet en verzamel die apart in een grotere diepvrieszak. Die haasjes gebruik ik dan om kippenvingers van te maken. Goedkoper dan de haasjes apart te kopen.
![]() |
| Foto Cathy Van de Moortele |



Reacties