Krokante deegflappen met gehaktvulling
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ze doen mij een beetje denken aan Italiaanse panzerotti, deze krokante deegflappen. Ik vond het bijzonder leuk om ze te frituren. Terwijl de onderkant mooi bruin bakt, lepel je hete olie over de bovenkant (mik op de rauwe plekken in het deeg) zodat die bellen gaat vertonen en extra krokant wordt. Zorg dat de flappen heel goed gesloten zijn, zodat de vulling niet vrij komt tijdens het frituren.
Wat hebben we nodig:
- 400 gr witte broodbloem
- 200 ml water
- 5 gr zout
- 15 ml azijn
- 200 gr gehakt
- 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
- 80 - 100 ml water
- peper van de molen
- zout
- snuif komijnpoeder
- nootmuskaat, vers gemalen
- Aleppo peper (pul biber)
- 1 koffielepel vegeta
- frituurolie (zonnebloemolie)
Hoe gaan we te werk:
- Doe de bloem in de kom van de Kenwood en laat de Kenwood draaien met de kneedhaak.
- Voeg geleidelijk aan het water toe.
- Kruid met zout en voeg er ook de azijn bij.
- Laat de Kenwood het deeg goed kneden.
- Vorm een bal van het stugge deeg en laat die afgedekt 15 min rusten in een lichtjes ingevette kom.
- Weeg het deeg af en verdeel het in 8 porties.
- Bol de porties op, leg ze tussen 2 vellen plastic en laat ze 20 min rusten.
- Ondertussen maak je de vulling: meng het gehakt met de gesnipperde ui en 80 ml water.
- Kruid met peper, zout, komijn, nootmuskaat, Aleppo peper en vegeta.
- De vulling mag slap zijn. Voeg extra water toe als de vulling dat toelaat.
- Verwarm de olie in een diepe pan op stand 7 (van 9 standen op mijn inductieplaat).
- Rol een portie deeg uit. Zorg dat je voldoende bloem strooit.
- Rol mooi uit tot een lap met een diameter van 20cm.
- Schep 1/8 van de gehaktvulling op de onderste helft van de deegcirkel. Zorg dat er geen vulling op de randen zit.
- Vouw de flap dicht en zorg dat de naden goed gesloten zijn.
- Ga zo door tot alle flappen gemaakt zijn.
- Laat een flap voorzichtig in de warme olie glijden.
- Met een metalen lepel doe je meteen warme olie over de bovenkant, tot je geen rauwe plekken meer ziet. De deegflap zal opblazen als je dat doet en zorgen voor extra krokant deeg.
- Draai de flap om en bak de andere kant mooi goudbruin.
- Laat de flappen uitdruppen op een rooster.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Traditioneel worden deze Turkse flappen gemaakt met rundergehakt, maar kies gerust gehakt dat jij lekker vindt.
De azijn zorgt voor een krokant korstje. Je kan gewone witte azijn of appelazijn gebruiken.
Serveer plakken komkommer, tomaat en Romeinse sla bij deze lekkernij.
Meng de vulling nog eens goed door voor je de flappen vult, zodat er geen water op de bodem van de kom ligt. Je voegt het water toe om het vlees sappiger te maken.
Gebruik voldoende strooibloem op je werkblad en op je deegrol, zodat het deeg niet blijft plakken tijdens het uitrollen.
Heb je gefrituurde deegflappen over? Maak ze nadien weer krokant in de airfryer, 10 min op 180°C en ze zijn weer vers.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties