Luchtige vanillecake

Foto Cathy Van de Moortele

Bij De Notenshop koop ik steevast een potje bourbon vanillepoeder. Een halve theelepel van dit poeder stemt overeen met het merg van 1 vanillestokje. Het product is puur, bijzonder aromatisch en smaakvol. Precies wat ik nodig had voor deze cake.
Neem je tijd om de eieren goed op te kloppen met de suiker. Ik spreek hier over zeker 10 min in de standmixer. Klop je met een gewone mixer, reken dan extra tijd. Het beslag moet dik en heel luchtig worden en bijna verdriedubbelen in volume. Daarna spatelen we de gezeefde droge ingrediënten door het eierbeslag, om als laatste melk en boter in gesmolten vorm toe te voegen. Haast en spoed is zelden goed. Het resultaat zal je verbazen.

Wat hebben we nodig:

  • 300 gr eieren
  • 300 gr fijne griessuiker
  • 240 ml verse melk (of volle melk)
  • 120 gr boerenboter + extra om de vorm in te vetten
  • 290 gr fijne patisseriebloem + extra om de vorm te bebloemen
  • snuifje zout
  • 1/2 theelepel vanillepoeder
  • 12 gr bakpoeder

Hoe gaan we te werk:

  • Klop de eieren op in de Kenwood met de suiker. Gebruik hiervoor de ballonklopper op hoge snelheid, gedurende zeker 10 min. 
  • Het mengsel is voldoende opgeklopt als toch zeker 3/4 van de kom vol opgeklopt beslag zit.
  • Wissel de ballonklopper voor de mengspatel.
  • Verwarm de melk met de boter, tot de boter gesmolten is. Laat afkoelen tot het mengsel lauwwarm is.
  • Neem een springvorm met een diameter van 24/26 cm en vet die in met bakspray. Bekleed de onderkant met bakpapier en vet het papier en de zijkanten in met een beetje boter. Bebloem daarna de vorm en tik overtollige bloem weg.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 170°C.
  • Meng de bloem met het zout, het vanillepoeder en het bakpoeder in een kom. 
  • Zeef de droge ingrediënten in 3x bij het beslag. Met de mengspatel vouw je de droge ingrediënten door de natte, op lage snelheid en niet langer dan nodig, zodat het mengsel niet inklapt.
  • Eens alle droge ingrediënten toegevoegd zijn, spatel je ook de gesmoten en afgekoelde melk met boter in 2x door het beslag. Ook hier weer: meng niet langer dan nodig om de luchtigheid te bewaren.
  • Zet de springvorm op een bakplaat (moest de vorm een beetje uitlopen...) en giet er het beslag voorzichtig in.
  • Schuif de bakplaat in de oven voor 40 min.
  • Na 30 min check je even de gaarheid met een satéstokje. 
  • Bak de cake niet langer dan nodig.
  • Laat de cake 10 min afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Open de springvorm en verwijder hem voorzichtig.
  • Laat de cake volledig afkoelen op een rooster.
  • Draai de cake om en verwijder het bakpapier.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Lekker an sich, maar je kan de cake ook serveren bv met vers geklopte slagroom en aardbeitjes.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties