Astra brood
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Het kan nog, een zomers broodje, zo net voor de herfst er aan komt. Dit Astra brood, ook wel gekend onder de naam Zonneke, is een luchtig en krokant licht brood, boordevol zonnebloempitten. Hoe schoon is dat! Ik hou van die beet in het zachte kruim. De Astra bloem wordt gemengd met evenveel witte broodbloem en dat zorgt voor dit prachtig resultaat.
Renata van Farina di Renata wist er mij alles over te vertellen. Je merkt dat ze haar brood ook zelf bakt en dat werkt aanstekelijk. Breng je haar eens een bezoekje? Je vindt haar molenwinkel in Evergem. Binnenkort komt haar website online en dan vind je nog meer informatie.
Wat hebben we nodig:
- 280 ml water
- 12 gr verse gist
- 250 gr Astra bloem
- 250 gr Star-3 witte broodbloem
- 7 gr zout
- 15 gr vetstof (ik heb ossenwit gebruikt)
Hoe gaan we te werk:
- Doe het water in de kom van de Kenwood.
- Breek de gist in het water en laat het papje schuimig worden.
- Voeg de 2 soorten bloem toe, bevestig de kneedhaak en laat de Kenwood het deeg op stand 1 kneden, gedurende 11 min. Tijdens die kneedtijd, voeg je de laatste twee ingrediënten toe.
- Eens het deeg begint samen te hangen, voeg je het zout toe.
- Voeg de vetstof toe wanneer het zout is opgenomen.
- Bol het deeg losjes op en leg het 20 min in een lichtjes ingevette kom met deksel.
- Sla het deeg door en bol het nu strak op.
- Laat het deeg nogmaals 20 min rusten in de lichtjes ingevette kom met deksel.
- Draai de kom om en laat het deeg er uit vallen.
- Kneed het deeg nog eens door en bol het opnieuw strak op.
- Leghet deeg omgekeerd in een bebloemd rijsmandje.
- Dek af met een handdoek.
- Laat het deeg 45 min rijzen of tot het net onder de rand van het mandje komt.
- Ondertussen verwarm je de heteluchtoven voor op 230°C.
- Bestuif de schaal van de broodbakbol met een beetje bloem.
- Draai het mandje om zodat het gerezen brood op de schaal valt.
- Bestuif het brood met een beetje bloem en snij het dan in met een scherp "lame" mesje.
- Zet de koepel op de schaal en schuif het brood voor 20 min in de oven.
- Verwijder de koepel en laat het brood nog 20 min verder bakken op 210°C.
- Laat het brood volledig afkoelen op een rooster en snij het pas aan wanneer het volledig afgekoeld is.
TIP:
Heb je geen broodbakbol? Je hebt misschien wel een gietijzeren pot met deksel die in de oven kan? Verwarm dan de pot met deksel mee wanneer de oven opwarmt. Keer het rijsmandje om op een vel bakpapier en leg het brood met het bakpapier in de hete pot. Zet het deksel weer op de pot en bak het brood zoals je dat met de broodbakbol zou doen.
Waarom ik mijn broden altijd insnij voor ze de oven in gaan? Door dit te doen, zal het brood openscheuren op de door jou bedoelde plaatsen. Anders krijg je willekeurige scheuren in je brood.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties