Balletjes in groentensaus
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik kreeg 15 worsten cadeau. Ik besloot er meerdere gerechten van te maken, door het vlees uit de darm te duwen. Een deel verwerkte ik tot een frikandon, balletjes in tomatensaus met champignons voor een ander deel en ten slotte balletjes in groentensaus voor vandaag. De rest kon ik invriezen voor die dagen waarop het wat drukker is.
Wat hebben we nodig:
- 300 gr worsten (of gehakt)
- olijfolie
- 50 gr pancetta
- 115 gr selder, geschild en daarna in maantjes gesneden
- 115 gr jonge prei, in halve ringetjes gesneden
- 500 gr tomatenblokjes van een goed merk
- 250 ml bouillon
- 1 eetlepel tomatenpuree
- enkele takjes thijm
- 2 blaadjes laurier
- peper van de molen
- zout
- platte peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Duw gelijke porties vlees uit de worsten en rol ze tot balletjes.
- Laat wat olijfolie opwarmen in een diepe hapjespan en bak de balletjes bruin. Ze hoeven nog niet te garen.
- Schep de balletjes op een bord.
- Bak de pancetta op een medium laag vuur tot het vet gesmolten is.
- Voeg de selder en prei toe en bak die mee tot die zacht zijn.
- Voeg de tomatenblokjes en bouillon toe en breng de saus aan de kook.
- Roer de tomatenpuree door de groentensaus en leg er een kruidentuiltje van thijm en laurier in.
- Kruid met peper en zout.
- Zet een deksel op de pan en laat de saus op medium vuur 30 min zachtjes pruttelen.
- Leg de balletjes in de saus en gaar ze nog 15 min mee.
- Gooi het kruidentuiltje weg en garneer met platte peterselie.
TIP:
Voeg extra bouillon toe als de saus te droog dreigt te worden.
Door de selder te schillen, neem je de vezelige draden weg, waardoor de selder zachter zal zijn in de saus.
Reacties