Rijst met scampi's in look

Foto Cathy Van de Moortele

Heb jij dat ook, dat je altijd teveel rijst kookt? Dat komt hier geregeld voor, maar nu is dat zelfs niet meer "per ongeluk teveel gekookt", maar met opzet. Want resten gekookte rijst zijn ideaal om daags nadien een ander gerecht mee te maken. Koude, opgesteven rijst, doet het beter in de pan dan vers gekookte warme rijst.
Neem scampi die al van het darmkanaal ontdaan zijn. Pel ze en dep ze goed droog zodat ze een korstje krijgen in de pan.

Wat hebben we nodig:

  • 450 gr scampi, van het darmkanaal en pel ontdaan
  • olijfolie
  • 4 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • peper van de molen
  • zout
  • Aleppo peper (pul biber)
  • zeste en sap van 1 citroen
  • platte peterselie, gesnipperd
  • 200 gr gekookte rijst, 1 dag oud
  • extra partjes citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Dep de scampi voorzichtig droog met keukenpapier.
  • Neem een grote pan (of bak de scampi in 2x) en laat daar wat olijfolie in opwarmen op medium warmte.
  • Fruit de knoflook tot het geurig gaat ruiken.
  • Leg de scampi in de pan en bak ze krokant, 3 min per zijde.
  • Kruid met peper, zout en Aleppo peper.
  • Voeg het citroensap en de -zeste toe en strooi een deel van de peterselie over de scampi.
  • Voeg de rijst toe en warm die mee op.
  • Meng alles door elkaar en voeg de rest van de peterselie toe.
  • Versier dit gerecht met extra partjes citroen.

TIP:

Voeg gerust meer knoflook toe als je daar van houdt.

Reacties