Pasta pesto, geroosterde kerstomaatjes en gebakken kip

Foto Cathy Van de Moortele

Net voor we vertrokken op vakantie, zag ik dat we nog een hele schaal kerstomaatjes hadden. Er waren ook ontboute kippendijen die ik sous-vide gegaard had en nog een mandje eieren van onze kippen. De basilicum deed het goed en een nieuw recept ontstond in mijn hoofd. Zo gaat dat nu eenmaal.
Kies voor extra virgine olijfolie en check of je pijnboompitjes niet ranzig zijn, vooraleer je alles in je vijzel fijnstampt. Gebruik alleen de blaadjes van de basilicum.

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 100 gr ei, 100 gr semola de cecco en 100 gr "00" pastabloem
  • 650 gr kerstomaatjes
  • olijfolie
  • zout
  • peper van de molen
  • oregano
  • 1/2 teentje knoflook, gepeld
  • zout
  • 30 gr pijnboompitjes + extra
  • olijfolie
  • 2 handenvol basilicumblaadjes
  • sap van 1/2 citroen
  • Parmezaanse kaas
  • 3 ontboute kippendijen, gaar
  • kippenkruiden

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het gekende recept. 
  • Laat het deeg 30 min rusten in een ziploc zakje.
  • Verwerk het deeg tot lasagnevellen en daarna tot spaghetti.
  • Laat de spaghetti kort drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Zet alvast een grote pot met ruim, gezouten water op het vuur.
  • Leg de oven aan op 200°C en warm een bakplaat mee op.
  • Meng de tomaatjes met een flinke scheut olijfolie.
  • Kruid ze met zout, peper en oregano.
  • Giet de tomaatjes uit op de warme bakplaat en gaar ze 25 min in de oven.
  • Doe de knoflook in een vijzel en strooi er wat zout over.
  • Plet de look met de stamper. Het zout zorgt ervoor dat alles mooi fijngemalen wordt.
  • Stamp de pijnboompitjes fijn bij de knoflook.
  • Giet een klein scheutje olijfolie erbij en roer tot een pasta.
  • De basilicum mag er bij en stamp nog maar even verder.
  • Verfris de pesto met citroensap.
  • Voeg naar believen olijfolie toe en werk af met vers geraspte Parmezaanse kaas.
  • Kruid de kip met kippenkruiden en bak ze krokant in een bodempje olijfolie. Aangezien de kip al gaar is, heeft deze niet lang nodig.
  • Kook de pasta al dente en meng hem met de pesto.
  • Voeg wat pastakookvocht toe om dat mengen te vergemakkelijken.
  • Rooster de extra pijnboompitjes goudbruin in een droog pannetje.
  • Verdeel de pasta pesto over 2 borden.
  • Leg er de kerstomaatjes over en voorzie elk bord van in plakken gesneden kip.
  • Strooi de geroosterde pijnboompitjes over de pasta en geef er de Parmezaanse kaas bij aan tafel, zodat je zelf nog extra kaas kan raspen.

TIP:

Pesto warm je niet op, je voegt hem op kamertemperatuur toe aan je pasta. Voeg wat extra pastakookvocht toe, als hij niet goed genoeg mengt met de pasta.
De kip heb ik 2u sous-vide gegaard op 64°C. Heb je geen sous-vide apparaat, dan kan je de kip pocheren in bouillon tot ze gaar is en daarna bakken. Of je bakt ze gewoon zoals je gewend bent.

Foto Cathy Van de Moortele






Reacties