Scampi met fettucini in Alfredo saus

Foto Cathy Van de Moortele

De Italianen zouden steigeren bij het horen van dit recept. Scampi met roomsaus en kaas? No way! Maar ik vind het eigenlijk wel lekker en heb bijzonder genoten van dit gerecht.
De pasta heb ik gemaakt met mijn Italiaanse chitarra, een heel fijn keukenaccessoire, met twee zijden, voor heel dunne of iets bredere sliertjes.

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 100 gr ei, 100 gr semola de cecco, 100 gr "00" pastabloem
  • 450 gr scampi, ontdooid, gepeld en van het darmkanaal ontdaan
  • peper van de molen
  • zout
  • zoet paprikapoeder
  • olijfolie
  • klontje boter
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 50 ml witte wijn
  • 500 ml culinaire room
  • 30 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • verse dille, gesnipperd
  • Aleppo peper (Pul Biber)

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het gekende recept.
  • Laat het deeg 30 min rusten in een ziploc zakje.
  • Verwerk het deeg tot pastavellen en daarna tot fettucini.
  • Laat de fettucini kort drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Zet alvast een grote pot met ruim, gezouten water op het vuur en warm die zachtjes op.
  • Dep de scampi voorzichtig droog met keukenpapier.
  • Kruid de scampi met peper, zout en paprikapoeder.
  • Zet een hapjespan op het vuur en voorzie die van een laagje olijfolie.
  • Warm de pan op tot ze goed heet is.
  • Bak de scampi kort aan beide zijden, tot ze verkleurd zijn.
  • Haal de scampi uit de pan en zet ze even aan de kant.
  • In dezelfde pan laat je een klontje boter smelten.
  • Fruit het sjalotje aan en laat het lichtjes kleuren.
  • Doe de look erbij en fruit die even mee.
  • Blus met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Kook de pasta al dente.
  • Voeg de room toe aan de hapjespan en warm die door zonder hem te laten koken.
  • Laat de kaas wegsmelten in de room.
  • Doe de scampi en de al dente pasta bij de saus en schep goed om. Voeg een pollepel pastakookvocht toe om het omscheppen makkelijker te maken.
  • Werk af met verse dill en Aleppo peper.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Verdeel de pasta over 2 diepe kommen en geef er rustiek brood en een frisse salade bij.
Ik kies graag de scampi van Delhaize, Large, 26-30 stuks in een zak van 450 gr. Deze zijn van het darmkanaal ontdaan, maar nog niet gepeld (wel opengesneden, dus pellen is makkelijk).
Als afwerking heb ik wat croutons opgebakken in olijfolie en die nadien gecrushet met de deegrol voor een krokante beet.

Foto Cathy Van de Moortele

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties