Pasta met artisjokcrème

Foto Cathy Van de Moortele

Een ideetje van de oudste dochter, die helemaal blij werd van ravioli met een crème van artisjok. Ik besloot om een andere versie te maken met mijn Italiaanse chitarra. Een beetje pit van 'Nduja (ja, ik gebruik deze smeerbare salami heel vaak als smaakmaker), bruin gebakken artisjok en een romige artisjokcrème.

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 50 gr ei, 50 gr semola en 50 gr "00" pastabloem
  • olijfolie
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 koffielepel 'Nduja
  • 50 ml witte wijn
  • 1 bokaal artisjokken, uitgelekt (hou een beetje sap apart)
  • peper van de molen
  • zout
  • bieslook, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Maak de verse pasta volgens het gekende recept.
  • Laat het deeg 30 min rusten in een gesloten ziploc zakje.
  • Verdeel het deeg in 2 porties en hou 1 portie afgedekt.
  • Rol het deeg uit met de deegrol en haal het daarna door de pastamachine tem stand 6 (van 9 standen).
  • Doe hetzelfde met de tweede portie deeg.
  • Laat beide vellen kort drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Verwerk de lasagnevellen tot spaghetti of linguine.
  • Laat de pasta drogen op het rek.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en warm die alvast op.
  • Laat wat olijfolie opwarmen in een diepe hapjespan.
  • Roer de knoflook door de olie. Zorg dat hij niet verbrandt.
  • Voeg de 'Nduja toe en bak die even mee.
  • Blus met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken. Schraap bakrestjes los.
  • Hou 2 artisjokken apart en cutter de rest fijn met een beetje van het vocht uit de bokaal. Gebruik niet teveel vocht, er komt straks nog pastakookvocht bij de saus.
  • Kruid de crème met peper en zout.
  • Doe de artisjokcrème in de pan en warm even door.
  • Kook de pasta al dente.
  • In een ander pannetje laat je wat olijfolie en een klontje boter goed warm worden.
  • Snij de resterende artisjokken in partjes en bak ze mooi bruin in de pan.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg de pasta toe aan de pan, samen met wat pastakookvocht, tot je een mooie saus bekomt.
  • Werk af met de gebakken artisjok en vers gesnipperde bieslook.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Dit recept is voor 1 portie. Verdubbel gerust het recept.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties