'Nduja spaghetti met balletjes

Foto Cathy Van de Moortele

Het laatste restje 'nduja uit het bokaaltje. Deze smeerbare, pittige salami bewaart heel lang in de koelkast. Ik gebruik hem graag in tomatensauzen, met pasta, met mosselen, met vis, in soep, ... genoeg mogelijkheden om een gerecht extra smaak en wat pit te geven.
Rooster de tomaten met de knoflook in de oven, vooraleer je er tomatensaus van maakt. Ik garandeer je: een smaakbommetje! 
De balletjes maakte ik met rundergehakt van Vleesch-nl, naar goede gewoonte. Even kort aanbakken zodat ze wat kleur krijgen, vooraleer je ze meegaart in de saus.
En verse spaghetti... uiteraard, wat had je gedacht?

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 150 gr ei, 150 gr semola, 150 gr "00" pastabloem
  • 8 Roma tomaten, in de lengte doorgesneden
  • zout
  • 1 bol knoflook
  • olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 eetlepel 'Nduja
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • enkele chilivlokjes
  • 450 gr rundergehakt

Hoe gaan we te werk:

  • Maak de pasta volgens het gekende recept.
  • Laat het deeg 30 min rusten in een gesloten ziploc zakje.
  • Verdeel het deeg in 5 porties. 
  • Neem 1 portie deeg en laat de rest afgedekt in het zakje zitten.
  • Rol het deeg uit en haal het door de pastamachine tem stand 6 van 9 standen.
  • Haal het lasagnevel nu door de spaghettimachine en laat de pasta kort drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200°C.
  • Bestrooi de halve tomaten op de snijkant met wat zout.
  • Besprenkel een bakplaat met wat olijfolie. 
  • Leg de tomaten op de snijkant op de bakplaat.
  • Snij het hoofd van de bol knoflook, zodat je de tenen ziet.
  • Besprenkel met wat olijfolie en pak de knoflook in aluminiumfolie. Zet hem op de bakplaat.
  • Schuif de bakplaat voor 40 min in de oven.
  • Verwijder de velletjes van de tomaten.
  • Ondertussen laat je wat olijfolie opwarmen in een diepe hapjespan.
  • Roer de 'Nduja door de olie en bak die even mee.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak die mee tot hij wat zachter is.
  • Kruid met zout.
  • Voeg de geroosterde tomaten toe.
  • Haal de knoflook uit de folie. Duw op de bol look tot de geroosterde knoflook uit de schilletjes komt. Voeg die toe aan de tomaten.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg ook de gehalveerde kerstomaatjes toe.
  • Laat de saus 20 min rustig sudderen.
  • Gebruik een pureestamper om de tomaten volledig te breken.
  • Zeef de tomatensaus en verwijder de velletjes zodat je een romige saus overhoudt.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en warm die alvast op.
  • Cutter de gesnipperde ui nog fijner met de peterselie, peper, zout en chili.
  • Voeg het gehakt toe en cutter nogmaals.
  • Maak kleine balletjes van het gehakt.
  • Laat wat olijfolie opwarmen in een pan en bak de balletjes rondomrond goudbruin. Ze hoeven nog niet te garen.
  • Laat de balletjes nu verder garen in de tomatensaus.
  • Kook de pasta beetgaar en voeg hem toe aan de saus, samen met een pollepel pastakookvocht.
  • Laat de pasta nog even verder garen in de saus.
  • Bestrooi het gerecht met versgesnipperde peterselie en verdeel hem over 3 diepe borden.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Geef Parmezaanse kaas voor de liefhebbers en vergeet je rasp niet op tafel te leggen.

Foto Cathy Van de Moortele







Reacties