Haverkoeken met gedroogde veenbesjes
![]() |
| Foto Cathy Van de Moortele |
Ik ben niet tuk op wild, maar ik hou wel van veenbessen. Appeltjes gevuld met veenbessen, veenbessencompote, gedroogde veenbessen...mmmm heerlijk! Deze koekjes zijn mooi zacht en ze zijn zoet door de veenbessen die er in verwerkt zitten. Je hebt er meteen 26 (ik vries de helft van de deegballetjes in), je kan trakteren zoveel je wil!
Wat hebben we nodig:
- 225 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 150 gr donkerbruine suiker
- 100 gr fijne griessuiker
- 2 eieren
- 200 gr patisseriebloem
- merg van 1 vanillestokje
- snuifje zout
- 5 gr natriumbicarbonaat
- 270 gr havervlokken (geen havermout)
- 120 gr gedroogde veenbessen
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 175°C en zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
- Klop de boter romig in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper.
- Voeg de twee soorten suiker toe en klop verder tot een mooi geheel.
- Voeg de eieren één voor één toe en klop goed na elke toevoeging.
- Gebruik een spatel om het beslag naar beneden te duwen.
- Meng de bloem met de vanille, het zout en het natriumbicarbonaat.
- Meng deze droge ingrediënten kort door de natte.
- Spatel de havervlokken en veenbessen door het deeg.
- Verdeel het deeg in 26 porties van 45 gr. Ik gebruik hiervoor een koekjesschep.
- Leg de deegballetjes met enige tussenruimte op de bakplaten en druk ze plat met je hand.
- Bak de koekjes 12 - 15 min.
- Zet de bakplaat op een rooster en laat de koekjes nog 3 min liggen.
- Schep de koekjes van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.
TIP:
Bewaar de koeken in een luchtdichte trommel.
![]() |
| Foto Cathy Van de Moortele |


Reacties