Longhaas met okra

Foto Cathy Van de Moortele

De halal slager had vacuüm verpakte longhaas in zijn toonbank, een stuk van 1.5 kg. Het vlees bleef een tijdje in de vriezer zitten, omdat ik nog niet goed wist wat ik er mee aan moest. Gisterenavond liet ik het ontdooien. Vandaag kon ik het vlees opkuisen en in stukken snijden voor de stoofpot die ik in gedachten had. Er was wat afval van het vlees dat ik niet kon gebruiken en dat zette ik op met 2 mergpijpjes en wat groenten en aromaten om een lekkere bouillon van te maken. Die bouillon werd dan weer gebruikt om de saus mee te maken. Wat is het leven toch mooi!
Okra is een groene groente, een vingerachtig stengeltje, met zaadjes vanbinnen. In de okra zit een geleiachtige substantie, die binding geeft aan stoofpotten en sauzen. Oorspronkelijk afkomstig uit Afrika. Hier vind je diepvriesokra in de Turkse/Arabische/Afghaanse supermarkten en als je geluk hebt, vind je er zelfs af en toe verse okra. 

Wat hebben we nodig:

  • 1.3 kg longhaas, schoongemaakt en in stukken gesneden (niet te klein)
  • geklaarde boter
  • zonnebloemolie
  • 2 uien, gepeld en gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 eetlepel vegeta
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • nootmuskaat, vers geraspt
  • 40 gr tomatenpuree van een goed merk
  • 750 gr rijpe tomaten, geraspt
  • 700 ml (verse) runderbouillon, heet
  • 800 gr diepvriesbamya, ontdooid en gespoeld

Hoe gaan we te werk:

  • Spoel het vlees in koud water tot het water helder blijft.
  • Dep het vlees goed droog met keukenpapier.
  • In een zware pot, type Le Creuset, laat je de geklaarde boter goed warm worden, met een scheutje olie erbij.
  • Korst het vlees aan beide zijden. Doe dat in meerdere keren, zodat de pot niet te vol ligt, anders gaat het vlees stoven in plaats van bakken.
  • Laat het vlees rusten op een bord.
  • Fruit de uien glazig en voeg daarna de knoflook toe. Bak die even mee..
  • Strooi alle kruiden over de uien en bak die even mee, tot de uien droog zijn.
  • Roer de tomatenpuree door de uien en bak die mee, om de rauwe smaak weg te krijgen.
  • Voeg de geraspte tomaten toe en warm goed door.
  • Leg de stukken vlees terug in de pot en overgiet met de bouillon. Het vlees moet net onder staan.
  • Breng de pot goed op warmte en laat het vlees daarna 2u zachtjes pruttelen, met het deksel een beetje open.
  • Na 2u kijk je of het vlees al mooi zacht wordt.
  • Voeg de bamya toe en laat de bamya garen. Reken hier 30 min voor.
  • Check de kruiding en serveer met rijst.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Je kan ook enkele mergpijpjes in de pot leggen voor extra smaak.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties