Pittige tomatensoep met balletjes

Foto Cathy Van de Moortele

Vers gehakt van bij de slager, verrijkt met Parmezaanse kaas in een pittige tomatensoep met mini pasta. Ik voegde 'nduja toe aan de soep voor pit. Je kan er nog versgebakken brood bij geven als je dat lekker vindt, maar aangezien er ook al pasta in zit, hoeft dat voor mij niet eens.

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 40 gr paneermeel
  • 30 gr Parmezaanse kaas, versgeraspt
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • enkele chilivlokjes
  • peper van de molen
  • zout
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 kleine wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 selderstengel, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 eetlepel 'nduja (smeerbare, pittige, Italiaanse worst)
  • 1 flesje (300 gr inhoud) Tomato frito van Mutti
  • 1 liter (verse) bouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 koffielepel gedroogde oregano
  • peper van de molen 
  • zout
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 50 gr kleine pasta of orzo
  • verse basilicum, gescheurd

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het gehakt in een kom en meng het kort met het ei, paneermeel, de kaas, knoflook, chili, peper en zout.
  • Draai balletjes van het gehakt en laat ze op een bord opstijven in de koelkast.
  • In een pot laat je een bodem olijfolie opwarmen.
  • Fruit de ui glazig en bak de knoflook even mee.
  • Voeg wortel en selder toe en bak die 7 min op medium vuur, zodat de groentjes zacht worden.
  • Roer de 'nduja door de groenten en bak die even mee.
  • De tomato frito mag bij de groenten. Spoel het flesje met wat bouillon om en giet het er bij.
  • Giet ook de rest van de bouillon bij de soep en breng ze aan de kook.
  • Kruid met laurier, oregano, peper, zout en peterselie.
  • Eens de soep kookt, verminder je het vuur. 
  • Leg de balletjes in de soep en gaar ze 15 min op medium warmte.
  • Voeg nu ook de pasta toe en roer goed, zodat de pasta zich niet vastzet op de bodem van de pot.
  • De pasta is snel gaar.
  • Werk af met extra peterselie en vers gescheurde basilicum.

TIP:

Geen fan van 'nduja? Gebruik dan tomatenpuree en voeg wat gesnipperde rode peper toe aan de soffrito.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties