Stamppot met soepvlees
![]() |
| Foto Cathy Van de Moortele |
Een gerecht voor een koude, natte dag. Ik was vergeten om het soepvlees te ontdooien maar de snelkookpan bood snel een uitweg. Het bevroren vlees was gaar na 30 min en ondertussen maakte ik de stamppot klaar. Een ouderwets gerecht met een knipoog naar vroeger.
Wat hebben we nodig:
- 400 gr mager soepvlees
- 1 wortel, geschraapt en in grove stukken gesneden
- 1 ui, gepeld en gehalveerd
- 2 stelen selder, in grove stukken gesneden
- 2 laurierblaadjes
- 5 peperkorrels
- 1 runderbouillonblokje, verkruimeld
- olijfolie
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- 500 gr kruimige aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
- 350 gr wortelen, geschraapt en in plakjes gesneden
- scheutje melk, warm
- klontje boter
- peper van de molen
- zout
- nootmuskaat
Hoe gaan we te werk:
- Doe het soepvlees in de snelkookpan met de wortel, ui, selder, laurier, peperkorrels en het runderbouillonblokje.
- Overgiet alles met water.
- Sluit de snelkookpan en zet hem op volle kracht.
- Eens het water kookt en je stoom uit het ventiel ziet komen, zet je het vuur wat lager.
- Gaar het soepvlees 30 min.
- Laat de snelkookpan op natuurlijke wijze de stoom verliezen, door hem van het vuur te zetten.
- Open het deksel van zodra het ventieltje niet meer rood is.
- Check de gaarheid van het vlees.
- Trek het vlees in draadjes of snij het in hapklare stukken.
- Laat wat olijfolie goed opwarmen in een pan.
- Bak de uien goudbruin en kruid ze met zout.
- Voeg het vlees toe en bak het even op, zodat het wat kleur krijgt.
- Ondertussen zeef je de bouillon en gooi je de aromaten weg.
- Doe de aardappelen in een pot en leg er de wortelplakjes op.
- Overgiet met bouillon tot alles net onder staat.
- Kruid met zout.
- Breng de stamppot aan de kook en laat alles mooi garen.
- Giet af en stamp de aardappelen met de wortelen grof.
- Voeg wat warme melk en een klontje boter toe en kruid met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
- Meng het gebakken soepvlees onder de stamppot.
TIP:
Ik heb een deel van de stamppot ingevroren in de Food Cubes van 4x 250 ml. Eén vakje vulde ik met bouillon van het soepvlees. Je kan deze bouillon gebruiken om de stamppot in op te warmen op een andere dag.
![]() |
| Foto Cathy Van de Moortele |


Reacties