Aardappelgratin
![]() |
| Foto Cathy Van de Moortele |
De zak vastkokende aardappelen liep op zijn einde. Tijd om de aardappelen te schillen en een nieuwe bestemming te geven. De mandoline is perfect om de aardappelen in gelijke, dunne plakjes te schaven, zodat ze allemaal gelijktijdig garen.
Het mengsel van room en melk kan je ook vervangen door geƫvaporeerde melk (blik). Zorg dat de melk goed gekruid wordt en giet telkens een beetje van de melk over elke aardappellaag.
Ben je een kaasliefhebber? Strooi dan de laatste minuten wat vers geraspte kaas over de gratin.
Wat hebben we nodig:
- boter
- 500 gr vastkokende aardappelen, geschild, gewassen en gedroogd
- 150 ml room
- 100 ml (volle) melk
- peper van de molen
- zout
- nootmuskaat, vers geraspt
- 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
- enkele takjes thijm, gerist
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160°C.
- Vet een kleine, rechthoekige ovenschaal in met boter. Wees niet te zuinig.
- Verwarm de room met de melk tot net onder het kookpunt.
- Kruid dit mengsel met peper, zout, nootmuskaat, knoflook en thijm.
- Snij de aardappelen in gelijke, dunne plakjes.
- Schik een laag aardappelschijfjes dakpansgewijs in de schaal.
- Giet een laagje van de room over de aardappelen.
- Bouw de schotel zo verder op.
- Eindig met room.
- Schuif de schaal voor 50 min in de oven.
- Laat de schaal 10 min op een rooster staan vooraleer je hem serveert.
![]() |
| Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Strooi de laatste 10 min gruyĆØre of Emmental over de aardappelen en schuif hem terug in de oven.
Maak je de gratin op voorhand klaar? Bak hem dan volledig af en laat hem afkoelen. Warm hem 25 min op in een oven van 160°C, afgedekt met folie.
![]() |
| Foto Cathy Van de Moortele |



Reacties