Zeeduivelwangen op Maltese wijze

Foto Cathy Van de Moortele

Pascal is opa geworden, een heel fiere opa en iedereen mag het weten. Onze favoriete visboer vind je elke donderdag terug op de markt van Eeklo: Vishandel Janssens. Zorg dat je een ruime koeltas bij hebt, want Pascal weet als geen ander te vertellen wat je nodig hebt en wat in seizoen is. Hij verkocht me deze zeeduivelwangen. Ik had verleden jaar al eens roggewangen gekocht maar nu deze zeeduivelwangen voorradig waren, moest ik ze hebben. 
In Malta is dit een gekende delicatesse. Hier vind je ze niet zo makkelijk. Maar wel bij Vishandel Janssens in Oostende (of op de markt) (om zeker te zijn, kan je ze op voorhand reserveren).
Ze hebben niet veel tijd nodig om te garen. Geef er lekker brood bij, zodat er niets van die lekkere saus verloren gaat.

Wat hebben we nodig:

  • 4 zeeduivelwangen, opgekuist
  • peper van de molen
  • zout
  • olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 eetlepel 'Nduja
  • 150 gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • 75 ml witte wijn
  • 1 eetlepel kappertjes, uitgelekt
  • 10 zwarte olijven met pit
  • een takje verse thijm
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • sap van citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Dep de zeeduivelwangen droog met keukenpapier.
  • Kruid ze lichtjes met peper en zout.
  • Laat wat olijfolie opwarmen in een pan.
  • Kleur de wangen tot ze lichtbruin zijn en haal ze dan uit de pan.
  • Fruit de uisnippers tot ze zachter zijn en roer er dan de knoflook onder.
  • Bak de knoflook even mee.
  • Roer de 'Nduja door de uien en bak die even mee.
  • Voeg de kerstomaatjes toe en laat ze zacht worden.
  • Blus met de witte wijn.
  • Laat de saus een beetje inkoken.
  • Voeg de kappertjes, olijven en thijm toe en laat de saus nog 5 min verder pruttelen.
  • Leg de wangen in de saus en laat ze nog 7 min sudderen tot ze gaar zijn. 
  • Gooi het takje thijm weg.
  • Werk af met peterselie en vers geperst citroensap.

TIP:

Serveer deze wangen met een glaasje witte wijn en geniet van een lekker avondmaal.
'Nduja is een pittige, smeerbare Italiaanse salami, te verkrijgen in bokaaltjes bij de Italiaanse traiteur (ik zag deze salami overlaatst ook in Delhaize).
Heb je geen 'Nduja? Gebruik dan tomatenpuree van een goed merk.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties