Bolognaise met kerstomaatjes in de Food Cubes

Foto Cathy Van de Moortele

Ik hou van lange kerstomaatjes, ook wel gekend onder de naam datterini. Ze zijn zoet en stevig en ik vind ze heerlijk in sauzen. Vandaag maken we een bolognaisesaus en een deel daarvan zal ik invriezen. Ik heb daarvoor deze prachtige bakjes in huis gehaald: food cubes. Deze silicone bakjes zijn ideaal voor het bewaren, invriezen, heropwarmen van maaltijden, sauzen, soepen, smoothies, babyhapjes... Zonder deksel kan je de food cubes ook in de (microgolf)oven gebruiken (denk maar aan brownies bijvoorbeeld). Aangezien ik vaak alleen thuis ben of voor mijn man een maaltijd moet voorzien omdat ik er niet ben, dan grijp ik graag naar deze food cubes. Eens de gerechten goed bevroren zijn, haal je ze makkelijk uit de bakjes en breng je ze over in een diepvrieszak. Zo kan je ze meteen afwassen (vaatwas mag ook) en hergebruiken. 
De bakjes komen in 3 formaten: 12 x 30 ml, 4 x 250 ml en 2 x 500 ml. Ze zijn stapelbaar en voorzien van goed sluitende deksels. Extreem duurzaam, sterk en 100% food safe silicone en ook nog eens BPA vrij. Bedoeld voor dagelijks en herhaaldelijks gebruik.
De bakjes zijn ook heel stevig: geen slappe silicone die instort wanneer je er saus of soep in giet. Je kan de trays heel makkelijk vullen en zonder morsen naar de diepvriezer overbrengen.
De trays van 30 ml zijn ideaal voor het portioneren van pesto, bouillon, kruiden, restanten tomatenpuree, knoflookgemberpasta of wat dacht je van sterke koffie om later in je ijskoude melk te doen? In de vorm van 500 ml bewaar ik dan weer soep en de bakjes van 250 ml zijn perfect voor eenpersoonsporties.
Ik ben fan!

Foto Cathy Van de Moortele

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 2 uien, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 stelen selder, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 rode puntpaprika, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 50 gr tomatenpuree van een goed merk
  • 150 ml water of bouillon
  • 800 gr datterini tomaatjes, gehalveerd
  • 2 laurierblaadjes
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • verse basilicum
  • Parmezaanse kaas

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie opwarmen in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de uien glazig en voeg de selder en paprika toe. Laat de groentjes 10 min zachtjes garen.
  • Roer de knoflook door de groenten en bak die even mee tot het geurig wordt.
  • Bak het gehakt rul in dezelfde pot. Zet het vuur wat hoger, zodat het gehakt wat kleur en extra smaak krijgt.
  • Roer de tomatenpuree door het gehakt en bak die even mee, om de rauwe smaak weg te krijgen.
  • Giet het water in de pot en schraap eventuele bakrestjes los.
  • Voeg de tomaatjes toe.
  • Kruid met laurier, peper, zout en oregano.
  • Breng de saus aan de kook en laat ze daarna 45 heel rustig pruttelen onder deksel.
  • Laat de saus 10 min afkoelen en breng ze dan over in de vorm. Ik heb de vorm van 250 ml gekozen, omdat dat voor mij een ideale portie is voor 1 persoon. 
  • Sluit de vorm met het deksel en zet de vorm in de vriezer.
  • Eens de saus bevroren is, verwijder je het deksel en duw je de porties makkelijk uit de vorm.
  • Breng de porties over in een diepvrieszak.
  • Spoel de vorm onmiddellijk om met warm water en een beetje afwasmiddel, om verkleuring door de tomatensaus te vermijden.
  • Klaar om jouw pasta te eten? Ontdooi de saus en warm hem op. Werk de saus af met verse basilicumreepjes en serveer hem met pasta naar keuze. Vergeet het blok Parmezaanse kaas niet!
Foto Cathy Van de Moortele

Foto Cathy Van de Moortele


TIPS:

Na het invriezen, haal je de porties uit de vorm. Spoel de vorm meteen na met warm water en een beetje afwasmiddel. Daarna kan je ze helemaal schoonmaken in de vaatwas (of met de hand afwassen). Op die manier vermijd je rode vlekken van tomatensaus op het materiaal (die vlekken doen niets af aan de kwaliteit of bruikbaarheid, maar we willen allemaal propere vormen toch?)
Laat je gerecht 10 min afkoelen voor je de vormen vult.
Gebruik de deksels NIET in de microgolf of oven.
Bij de webshop van Cook & Sizzle kan ik op mijn gemak van thuis uit scrollen en zoeken. Op die manier doe ik ideetjes op voor cadeautjes met de feestdagen in gedachten. Of gewoon, om mezelf te verrassen en blij te maken. Op de website vind je trouwens veel tips & tricks en ook een weekmenu (jaja, je vindt er ook recepten terug die ik geschreven heb) voor de broodnodige inspiratie in dit drukke leven. 
Word je niet blij van de velletjes die kerstomaatjes in de saus achterlaten? Mix de bolognaise na afkoelen in de keukenrobot met het mes, zodat alles mooi fijn is.

Foto Cathy Van de Moortele

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties