Zweedse chokladbollar

Foto Cathy Van de Moortele
We waren uitgenodigd bij mijn neef en zijn jonge gezin, om hun tweede dochtertje te ontmoeten. Ik neem dan graag iets zelfgemaakts mee. Soms is dat een vers gebakken brood, een lekkere taart of krokante koekjes. Deze keer heb ik 's morgens nog een nieuw recept uitgeprobeerd en het was zeer geslaagd! Heel mooi om te zien ook. Het kon zo uit een patisserie komen.

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr havermout
  • 150 gr fijne griessuiker
  • 115 gr ongezouten boerenboter, op kamertemperatuur
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 1 eetlepel sterke koffie
  • 30 gr pure cacao, gezeefd
  • toppings: geraspte kokos, amandelschilfers, LSA, cranberrypoeder, bloemsuiker, Zweedse suikerpareltjes, ...)
Hoe gaan we te werk:
  • Maal de havermout fijn in de keukenrobot.
  • Mix de havermout met de suiker en de zachte boter.
  • Voeg het vanille extract, de koffie en de gezeefde cacao toe en mix verder tot een homogene massa. Zorg dat de boter goed vermengd is met de andere ingrediënten.
  • Schep deze vulling in een kom en dek af met plasticfolie.
  • Zet de vulling 15 min in de koelkast.
  • Zet je toppings klaar in aparte kommetjes.
  • Met een kleine roomijslepel (je kan ook koffielepels gebruiken), schep je gelijke balletjes.
  • Rol de balletjes één voor één door de toppings naar keuze en leg ze in een plastic doos met deksel.
  • Zet de chokladbollar zeker 2u in de koelkast, zodat ze mooi kunnen opstijven.
TIP:

Eet deze chokladbollar als pralines bij de koffie.
Leuk om als cadeautje te geven.

Reacties