Bolletjes met platte kaas

Foto Cathy Van de Moortele
Platte kaas, verse kaas, kwark, .. hoe je het ook noemt: het is een hele vast soort yoghurt, die graag gebruikt wordt om cheesecake mee te bakken of gewoon als broodbeleg met plakjes radijs en wat peper. Ik eet het ook graag als ontbijt met vers, rood fruit. En nu ook in deze bolletjes!
Er gaat wat tijd over, eer je de bolletjes kan proeven en het deeg is redelijk plakkerig, maar als je daar niet om geeft: dit recept is voor jou.

Wat hebben we nodig:
  • 160 gr water
  • 1 gr verse gist
  • 160 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
  • 10 gr verse gist
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 500 gr volle, platte kaas
  • 540 - 740 gr patisseriebloem
  • 10 gr zout
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur, in blokjes gesneden
  • room
  • fijne parelsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • De avond voor je de broodjes wilt gaan bakken, maak je een voordeegje, een zogenaamde poolish.
  • Hiervoor meng je het water met de gist, tot de gist opgelost is.
  • Voeg de bloem toe en roer om.
  • Dek losjes af met een deksel en laat de poolish zeker 12u rijpen op kamertemperatuur of tot hij in volume verdubbeld is.
  • De volgende dag doe je de poolish in de kom van de Kenwood.
  • Breek de verse gist in de poolish en los hem op.
  • Voeg de losgeklopte eieren toe, samen met de platte kaas.
  • Meng alles goed.
  • Begin met 540 gr bloem toe te voegen.
  • Laat het deeg traag mengen, tot alle ingrediënten samengekomen zijn.
  • Als het deeg heel erg plakkerig is (bij mij was het echt heel plakkerig), voeg je er extra bloem aan toe.
  • Voeg de suiker in deeltjes toe, tot alle suiker mooi is opgenomen.
  • Het deeg zal nog steeds plakkerig zijn.
  • Voeg de boter vlokje voor vlokje toe.
  • Kneed het brooddeeg zo'n 8 min op lage snelheid.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette vorm en laat het onder deksel 1.5u rijzen.
  • Zet het deeg nu 2u in de koelkast. Hoe kouder het deeg is, hoe handelbaarder het wordt.
  • Haal het deeg met een deegschraper uit de kom en laat het even bekomen.
  • Bestuif je werkblad met nog wat overgebleven bloem.
  • Verdeel het deeg in porties van 85 gr.
  • Bestuif de bolletjes lichtjes met bloem en bol ze op. Ga niet te ruw te werk, want deze deegballetjes zijn heel zacht en plakkerig.
  • Leg de deegballetjes op bakplaten met bakpapier.
  • Dek af met noppenfolie en een handdoek en laat de balletjes 1.5u rijzen.
  • Warm ondertussen de oven voor op 180°C.
  • Bestrijk de deegballetjes lichtjes met room.
  • Knip de balletjes kruiselings in met een schaar.
  • Bestrooi met parelsuiker.
  • Bak de bolletjes 15 - 18 min in de oven of tot ze mooi goudgeel geworden zijn.
  • Laat de bolletjes afkoelen op een rooster. 
TIP:

Afgekoelde broodjes hou je vers in een gesloten plastiek zak.
Suprème bloem is een bloemsoort die verdeeld wordt door Dossche Mills in Deinze. Ik heb deze bloem standaard in huis. Niet alleen voor gebak, maar ook voor brioche, luxedegen, platbroden, ...
Bestrijk de broodjes met gesmolten boter van zodra ze uit de oven komen. Zo blijven ze mooi zacht en krijgen ze een glans.
Je hebt mogelijks niet al de bloem nodig.

Reacties