Nederlandse boterkoek

Foto Cathy Van de Moortele
Via een Facebookgroep voor mensen die graag zelf brood bakken, leerde ik Frans Krassenburg kennen. Frans is gepassioneerd door brood bakken en experimenteert daar graag mee. Tussen zijn broden, zag ik ook een foto van Nederlandse boterkoek. Ik kende deze traktatie helemaal niet, maar de Nederlanders verzekerden me dat het echt heel lekker was! Ik moest deze boterkoek dan ook maken. Gelukkig gingen we nog een avondje uit, want de boterkoek moet wel 6u opstijven voor je hem mag aansnijden. Bij het thuiskomen, waren de 6u voorbij en kon ik eindelijk weten waarom Nederlanders hier zo dol op zijn.

Wat hebben we nodig:
  • bakspray
  • 270 gr fijne griessuiker
  • 340 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 375 gr bloem
  • snuifje zout
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 1 ei, losgeklopt
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 150°C.
  • Neem een vierkante bakvorm (20 x 20) en vet die in met een laagje bakspray.
  • Knip een vel bakpapier zo, dat de bodem van de vorm helemaal bedekt is en de zijkanten overhangen.
  • Mix de suiker en de boerenboter mooi romig.
  • Zeef de bloem boven dit mengsel en spatel goed om.
  • Voeg het zout en het vanille extract toe en roer nogmaals om tot je een mooi, homogeen deeg hebt.
  • Stort het deeg in de bakvorm en verdeel het zo goed mogelijk.
  • Ik heb een klein deegrolletje met handvat gebruikt, om de bovenkant van de koek zo egaal mogelijk te maken.
  • Bestrijk de koek met weinig losgeklopt ei.
  • Met de tanden van een vork maak je mooie inkepingen van de ene hoek van de vorm naar de andere hoek. Naast deze inkepingen laat je wat ruimte voor een tweede rij inkepingen en een derde rij.
  • Draai je vorm een kwartslag en maak nogmaals dezelfde inkepingen, zodat je een mooie ruitvorm bekomt.
  • Bak de boterkoek 35 - 40 min in de oven. De koek mag lichtjes gekleurd zijn bovenaan. Hij zal er nog niet helemaal gaar uit zien, maar hij zal mooi opstijven na afkoelen.
  • Zet de vorm op een taartrooster en laat de koek 6u afkoelen en opstijven.
  • Til de koek uit de vorm door het overhangend bakpapier op te heffen.
  • Snij de koek in vierkantjes en bewaar ze in een gesloten doos.
  • Geef de boterkoek bij de koffie of thee.
TIP:

Deze traktatie blijft aan de "ribben plakken" en is echt bedoeld als traktatie, gezien de ruime hoeveelheid vet en suiker.

Reacties