Couronne Bordelaise

Er gaat geen dag voorbij zonder dat er gekeken wordt naar YouTube filmpjes of recepten. Heel vaak
Foto Cathy Van de Moortele
mondt dat dan ook uit in het verwarmen van mijn Stoves... Zoals bij dit prachtige brood: de Couronne Bordelaise. Gemaakt met Paricroc bloem, een ideale bloem voor wie houdt van knapperig stokbrood, pistolets of piccolo's. Niet verwacht dat het resultaat zo mooi en lekker zou zijn. Een echt zondagsbrood.

Wat hebben we nodig:
  • 305 gr water
  • 10 gr verse gist
  • 500 gr Paricroc bloem
  • 15 gr broodverbeteraar
  • 7 gr zout
  • olie
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Los de gist op in het water.
  • Stort de bloem over het water en meng enkele minuten in de Kenwood.
  • Voeg de broodverbeteraar en het zout toe en laat het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
  • Vorm een bal van het deeg en laat die 45 min rijzen in een ingevette kom met deksel.
  • Verdeel het deeg in 8 stukken van 90 gr en eentje van 120 gr. 
  • Laat de deegstukken even rusten onder plastiek.
  • Bol de 8 stukken op tot mooie, gladde bolletjes.
  • Bol het grootste stuk ook mooi op.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem en rol de grootste bol uit tot een cirkel, die niet te dik is.
  • Vet een ronde bakvorm (20cm diameter) in met bakspray. Zet in het midden van de bakvorm een soufflépotje en vet ook de buitenkant van dit potje in.
  • Leg de deegcirkel op het potje en vouw het naar beneden, zodat het helemaal overhangt en nog een mooie rand deeg in de vorm ligt.
  • Strijk de rand van het deeg dat in de vorm ligt in, met wat olie. Hoe breder de olierand is, hoe meer de "blaadjes" van je couronne zullen omkrullen.
  • Leg de 8 deegballetjes in de vorm. Ze zullen deels op de deegcirkel liggen.
  • Met een scherp mesje snij je nu de deegcirkel in, zoals je kan zien in dit filmpje.
  • Vouw de deegpunten over de broodje en vouw ze desgewenst over als de punten te lang zijn. Dit wordt de onderkant van het brood.
  • Bestuif de schaal van de broodbakbol met flink wat bloem. 
  • Verwijder het soufflépotje.
  • Keer de vorm met het brood voorzichtig maar vol vertrouwen, om op de broodbakschaal.
  • Bestuif het brood met flink wat bloem.
  • Zet de koepel op het brood en laat het brood 45 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C.
  • Bak de Couronne Bordelaise 35 min.
  • Verwijder de koepel en bak het brood nog 8 min of tot het mooi goudkleurig en knapperig is.
  • Met een borsteltje veeg je het teveel aan bloem weg.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
TIP:

Deze broden zie je in Frankrijk vaak als decoratie in de bakkersetalage liggen. Prachtig om te zien, maar minstens zo lekker om op te eten.
Er bestaan speciale rijsmandjes voor dit brood. Ik heb er geen gebruikt en het is prima gelukt. 



Reacties