Zuiderse kalfsragoût

Foto Cathy Van de Moortele
Ik had een mooie portie kalfsblokjes in huis, maar geen champignons of gehakt. Mijn oorspronkelijk plan om kalfsfricassee te maken, veranderde naar een zuiderse kalfsragoût. Inspiratie: de koelkast. Eenpansgerechten zijn heerlijk en je kan ze op het gemak op het vuur laten garen voor extra smaak. Wij zijn hier fan!

Wat hebben we nodig:
  • vetstof
  • 750 gr kalfsblokjes
  • stoofvleeskruiden
  • 1 grote ui, gepeld en in maantjes gesneden
  • 1 rode paprika, ontpit en in lange repen gesneden
  • 1 gele paprika, ontpit en in lange repen gesneden
  • 2 stengels groen selder, in maantjes gesneden
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • 100 ml Noilly Prat
  • 1 klein blikje tomatenpuree, opgelost in 50 ml water
  • 1 blokje kippenbouillon, verkruimeld
  • 3 tomaten, van het kroontje ontdaan en in 4 gesneden
  • 1 glas water
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout
  • 5 aardappelen, gewassen en in gelijke stukken gesneden
  • platte peterselie, gesnipperd
  • zeste van 1 limoen
Hoe gaan we te werk:
  • Laat wat vetstof warm worden in een grote, gietijzeren pot (type Le Creuset). 
  • Doe de helft van het kalfsvlees in de hete vetstof. Kruid met de stoofvleeskruiden en laat het vlees aan alle kanten mooi kleuren.
  • Schep het vlees uit de pan en voeg wat extra vetstof toe aan de pan.
  • Doe hetzelfde met de rest van het kalfsvlees. Schep ook deze portie uit de pan.
  • Voeg wat extra vetstof toe en fruit de uien aan.
  • Voeg de paprikareepjes, maantjes selder en look toe en laat even meekleuren zonder echt bruin te worden.
  • Blus de pan met de Noilly Prat en roer alle bakrestjes mooi los. Laat de alcohol praktisch uitkoken.
  • Voeg het vlees weer toe aan de pan.
  • Voeg de opgeloste tomatenpuree, de bouillon, tomatenn het water en de laurierblaadjes toe en breng alles aan de kook.
  • Zet een deksel op de pan en laat het stoofpotje op een laag vuur rustig pruttelen.
  • Naar het einde van de kooktijd, kruid je met peper en zout en voeg je de aardappelen toe. Het vlees mag nog niet helemaal zacht zijn.
  • Laat de aardappelen mee garen tot ze zacht zijn en het vlees mooi uit elkaar valt.
  • Werk af met peterselie en zeste van limoen.
TIP:

Doe een scheutje limoensap in de saus op het einde.
Heb je geen Noilly Prat: gebruik witte wijn.
Je kan de tomaten ook vervangen door een blik gepelde tomatenblokjes.

Reacties