Zuiderse kalfsragoût
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- vetstof
- 750 gr kalfsblokjes
- stoofvleeskruiden
- 1 grote ui, gepeld en in maantjes gesneden
- 1 rode paprika, ontpit en in lange repen gesneden
- 1 gele paprika, ontpit en in lange repen gesneden
- 2 stengels groen selder, in maantjes gesneden
- 2 tenen look, gepeld en geperst
- 100 ml Noilly Prat
- 1 klein blikje tomatenpuree, opgelost in 50 ml water
- 1 blokje kippenbouillon, verkruimeld
- 3 tomaten, van het kroontje ontdaan en in 4 gesneden
- 1 glas water
- 2 laurierblaadjes
- peper en zout
- 5 aardappelen, gewassen en in gelijke stukken gesneden
- platte peterselie, gesnipperd
- zeste van 1 limoen
- Laat wat vetstof warm worden in een grote, gietijzeren pot (type Le Creuset).
- Doe de helft van het kalfsvlees in de hete vetstof. Kruid met de stoofvleeskruiden en laat het vlees aan alle kanten mooi kleuren.
- Schep het vlees uit de pan en voeg wat extra vetstof toe aan de pan.
- Doe hetzelfde met de rest van het kalfsvlees. Schep ook deze portie uit de pan.
- Voeg wat extra vetstof toe en fruit de uien aan.
- Voeg de paprikareepjes, maantjes selder en look toe en laat even meekleuren zonder echt bruin te worden.
- Blus de pan met de Noilly Prat en roer alle bakrestjes mooi los. Laat de alcohol praktisch uitkoken.
- Voeg het vlees weer toe aan de pan.
- Voeg de opgeloste tomatenpuree, de bouillon, tomatenn het water en de laurierblaadjes toe en breng alles aan de kook.
- Zet een deksel op de pan en laat het stoofpotje op een laag vuur rustig pruttelen.
- Naar het einde van de kooktijd, kruid je met peper en zout en voeg je de aardappelen toe. Het vlees mag nog niet helemaal zacht zijn.
- Laat de aardappelen mee garen tot ze zacht zijn en het vlees mooi uit elkaar valt.
- Werk af met peterselie en zeste van limoen.
Heb je geen Noilly Prat: gebruik witte wijn.
Je kan de tomaten ook vervangen door een blik gepelde tomatenblokjes.
Reacties