Advocaat

Foto Cathy Van de Moortele
Vier kippen is 4 eieren per dag of 28 per week en 124 per maand. De eieren worden hier goed gebruikt in gebak, desserts, luxebroden en ja: advocaat. De eiwitten heb je niet nodig, maar die hou je uiteraard apart om er meringues, bokkenpootjes of macarons van te maken. Als dat geen goed idee is!
Ik heb de laatste weken meerdere recepten uitgeprobeerd en dit is het geworden:

Wat hebben we nodig:
  • 1 koffielepel saffraandraadjes
  • 8 eierdooiers
  • 125 gr vloeibare honing
  • 125 gr glucosesiroop
  • 20 gr (zelfgemaakte) vanillesuiker
  • 1 blik gecondenseerde gesuikerde melk van Nestlé
  • 150 ml alcohol 94%
Hoe gaan we te werk:
  • Stamp de saffraandraadjes fijn in een vijzel. Giet er 1 eetlepel kokend water over en laat staan.
  • Klop de eierdooiers op in de Kenwood met de draadklopper.
  • Voeg de honing en de glucosesiroop toe terwijl de Kenwood op stand 1 draait. Kijk er voor uit, dat je deze suikers niet op de draadklopper giet, maar meer aan de rand van de kom.
  • Klop verder op en voeg ondertussen ook de vanillesuiker toe.
  • Giet de gesuikerde melk bij de eieren en klop verder op.
  • Zeef het saffraanvocht en giet het bij de advocaat.
  • Giet de alcohol in 3x voorzichtig bij de advocaat en meng een laatste keer.
  • Giet de advocaat over in zuivere bokalen of flessen met brede hals. 
  • Laat de advocaat minstens een week rijpen op een donkere plaats.
TIP:

Je kan ook kiezen om enkel honing te gebruiken: 250 gr.
Wil je liever suiker gebruiken dan honing/glucosesiroop, dan zal je lang genoeg moeten kloppen om de suiker volledig te laten oplossen. Kies dan voor de fijnste suiker die je kan vinden.
Vanillesuiker maak je zelf. Stop gebruikte en gedroogde vanillestokken in een pot met kristalsuiker. Je kan de stokken ook heel fijn malen en dat poeder bij de suiker bewaren. Voeg steeds nieuwe stokken toe om je suiker nog meer te parfumeren.
De saffraan geeft extra kleur aan je advocaat.

Reacties