Donuts met een grote D
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 25 gr water
- 170 gr volle melk, warm
- 30 gr verse gist
- 55 gr fijne griessuiker
- 1 ei, losgeklopt
- 400 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
- 4 gr zout
- 45 gr boter, op kamertemperatuur
- fondantsuiker
- pareltjes of andere versiering
- suikersneeuw
- Doe het water met de melk in de kom van de Kenwood. Het vocht moet nu lauwwarm zijn.
- Breek de gist in het vocht en doe er ook de suiker en het ei bij.
- Stort 350 gr van de bloem over het vocht en voeg het zout toe.
- Laat de Kenwood het deeg 7 min kneden en voeg alleen extra bloem toe als het deeg veel te plakkerig is. Tussendoor voeg je ook de boter toe.
- Breng het deeg over in een lichtjes ingevette kom en laat het 1u rijzen.
- Bestuif je werkblad lichtjes met bloem en rol het deeg uit tot een grote cirkel van 1cm dikte.
- Steek zoveel mogelijk donuts uit het deeg en gebruik hiervoor een donutuitsteker. De restjes gebruik je niet, dus pas goed af hoe je ze uitsteekt.
- Leg de donuts op een lichtjes bebloemde bakplaat en dek ze los af met plastic.
- Laat de donuts 45 min rijzen.
- Ondertussen verwarm je de frituurpan voor op 175°C. Het mandje heb je niet nodig.
- Leg 4 donuts per keer in het hete vet en laat ze mooi kleuren aan beide kanten.
- Laat de donuts uitdruppen op een rooster waar keukenpapier op ligt.
- Werk de donuts af met fondantsuiker en pareltjes of doe ze in een diepvrieszakje met suikersneeuw (even schudden en de donuts krijgen een mooi, wit suikerlaagje). Je kan de donuts ook gewoon natuur laten.
- Smakelijk!
De typische donuts hebben in het midden een gat. De deegrondjes die je hier uithaalt, kan je ook meefrituren.
Bewaar de donuts in een goed afgesloten doos. Warm ze 30 sec op in de microgolf.
Het is niet zo'n goed idee om restjes deeg weer samen te kneden en opnieuw te gebruiken. Je kan het doen, maar je donuts zullen niet meer zo goed rijzen.Bewaar de donuts in een goed afgesloten doos. Warm ze 30 sec op in de microgolf.
Reacties