Spinazie tortelloni met ricotta en mortadella

Foto Cathy Van de Moortele
Een hele mondvol, maar dan heb je ook wat. Ik vind ze prachtig, deze groene tortelloni! Binnenin zit een welgekruide vulling van ricotta en mortadella. Serveer ze met een beetje boter, verrijkt met look en salie. Heerlijk!

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr jonge spinazie, gewassen en van de steeltjes ontdaan
  • 10 basilicumblaadjes
  • 280 gr pastabloem De Cecco
  • 1 ei + 5 eierdooiers
  • snuifje zout
  • 250 gr ricotta
  • 150 gr mortadella
  • 10 pistachenoten, gemalen tot poeder
  • peper en zout
  • verse nootmuskaat
Hoe gaan we te werk:
  • Blancheer de spinazie met de basilicum 15 sec in ruim, kokend water.
  • Haal de groenten uit het kokende water en koel ze meteen af in een kom ijswater.
  • Giet af en nijp zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. 
  • Zwier de spinazie in de slazwierder om ze zo droog mogelijk te maken.
  • Nijp nogmaals goed uit en hak fijn.
  • Meng de bloem met de dooiers en het ei en een snuifje zout tot een goed samenhangend deeg.
  • Voeg ook de spinaziepuree toe en kneed goed tot het deeg en de spinazie goed vermengd zijn.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat 30 min rusten.
  • Ondertussen maak je de vulling klaar.
  • Cutter de ricotta met de mortadella en het poeder van pistachenootjes.
  • Kruid met peper, zout en verse nootmuskaat. De vulling mag goed gekruid zijn, want er gaat sowieso smaak verloren in het kookvocht.
  • Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke delen.
  • Rol één deel deeg uit tot op stand 7 van de pastamachine (niet de dunste stand, of de vulling komt er uit).
  • Gebruik een grote uitsteker om rondjes van het deeg te maken. 
  • Bevochtig de rand van elk rondje met wat water en schep op elk rondje een koffielepel van de vulling.
  • Vouw de rondjes dicht tot een halve maan, te beginnen in het midden.
  • Vouw de uiteinden naar elkaar toe, zodat je tortelloni bekomt.
  • Laat de tortellini drogen op een lichtjes bebloemde plank.
  • Vries ze in of kook ze meteen in ruim, gezouten water.
TIP:

Serveer de tortelloni met gesmolten boter, verrijkt met een geplette teen look en enkele salieblaadjes.
Door het toevoegen van de spinaziepuree, voeg je meer vocht toe aan je pastadeeg. Vandaar dat de verhouding bloem/eieren anders is dan bij andere pasta. De eiwitten worden hier nagenoeg niet gebruikt. Voeg gerust nog iets meer bloem toe, als het deeg te plakkerig blijft.
De basilicum is geen must, maar geeft wel nog extra smaak aan de spinazie.

Reacties