Kipschotel met kroketjes

Foto Cathy Van de Moortele
Ik vond dit zo'n goed idee, dat ik het meteen op mijn blog wou zetten. Kroketten zonder de frituurpan te moeten opwarmen? Mijn gedacht! Het is een soort eenpansgerecht dat je afwerkt met kroketjes. Geweldig toch?

Wat hebben we nodig:
  • 700 ml kippenbouillon
  • 500 gr kipfilethaasjes
  • 2 wortels, geschraapt en in grove brunoise gesneden
  • vetstof
  • 1/2 ui, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • 2 stelen groene selder, in fijne brunoise gesneden
  • 100 gr diepvrieserwtjes, bevroren
  • peper en zout
  • 45 gr vetstof
  • 60 gr vloeiende bloem
  • 700 ml melk
  • nootmuskaat
  • 20 kroketten, bevroren
  • 100 cheddar, geraspt
Hoe gaan we te werk:
Foto Cathy Van de Moortele
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Zet een grote, ronde ovenschotel klaar.
  • Zet de bouillon op het vuur en leg er de kipfilethaasjes en de worteltjes in.
  • Gaar kort. De worteltjes mogen nog een beetje beetgaar zijn. Giet af. 
  • Schik de kip in de ovenschaal en verdeel er de worteltjes over.
  • Laat wat vetstof warm worden in een pan en fruit de uisnippers aan met de selderblokjes. Kruid met peper en zout. De groentjes mogen lichtjes gekleurd zijn.
  • Verdeel deze groentjes over de kip en strooi er de bevroren erwtjes over.
  • In een steelpan doe je 45 gr vetstof en je laat die warm worden.
  • Strooi de bloem over de vetstof en roer tot een roux.
  • Giet de helft van de bloem bij de roux en meng goed.
  • Voeg de rest van de melk toe en warm door. Laat de saus mooi indikken.
  • Kruid de saus met peper, zout en flink wat nootmuskaat.
  • Giet de saus over de kip en de groentjes. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Schik de bevroren kroketjes aan de buitenrand van de schotel.
  • In het midden strooi je de kaas.
  • Schuif de ovenschaal 45 min in de oven of tot de kroketjes mooi krokant gebakken zijn.
TIP:

Ovenschotels hebben het kenmerk heel heet te zijn! Ook deze! Opletten dus voor verbrande mondjes.
Als je bang bent dat de kaas zal verbranden, strooi hem er dan pas het laatste kwartier op.

Reacties