Stokbroodjes in de Emile Henry baguette vorm

Je weet ondertussen wel, dat ik grote fan ben van de Emile Henry broodbakvormen. Naast de ronde broodbakbol en de rechthoekige broodpannen, heb ik ook de Emile Henry baguette vorm. De voldoening die je voelt, wanneer die vers gebakken, krokante baguettes uit de oven komen... niet te overtreffen. Het recept van Emile Henry was de leidraad.

Wat hebben we nodig:
  • 215 gr water, koud
    Foto Cathy Van de Moortele
  • 15 gr verse gist
  • 375 gr Suprème bloem (hoog eiwitgehalte)
  • 7 gr zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood. Breek de gist in het water en roer tot de gist opgelost is.
  • Stort de bloem op het water en meng alles 1 min.
  • Voeg het zout toe en laat het deeg 5 min kneden tot een soepel deeg.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het deeg 45 min rusten op een tochtvrije plek (ik zet de kom in de kast).
  • Verwarm de oven voor op 240°C (conventionele oven).
  • Vet de holtes lichtjes in en bestuif ze met wat roggemeel.
  • Haal het deeg rustig uit de kom en laat het 15 min liggen onder een handdoek.
  • Verdeel het deeg in 3 gelijke delen van elk 200 gr en laat ze nog 10 min liggen onder een handdoek.
  • Druk met platte vingers het deeg uit tot een rechthoek.
  • Vouw 1/3 van het deeg naar binnen. Draai het deeg 180°C en vouw opnieuw 1/3 van het deeg naar binnen. Druk telkens de naad goed aan.
  • Vouw het deeg nu over zichzelf en druk goed aan.
  • Rol het deeg uit tot het iets langer is dan de holtes van de vorm. Doe hetzelfde met de 2 andere brooddelen.
  • Leg de stokbroden in de baguette maker en zet het deksel erop.
  • Laat de stokbroden 20 min rijzen.
  • Snij de stokbroden nog even in, zet het deksel er weer op en bak ze 25 min.
  • Neem het deksel weg en bak nog 5 min.
  • Laat de stokbroden afkoelen op een rooster.
TIP:

Versier de stokbroden naar eigen inzicht. Bij deze heb ik gekozen om 1 baguette wat vochtig te maken en door wit maanzaad te rollen. Net voor het de oven in ging, heb ik het nog 1 lange insnede gegeven.
Een tweede baguette heb ik ingeknipt met een scherpe schaar in een hoek van 45° en telkens een stukje opzij gelegd (links, volgende rechts, weer links, ...).
De derde baguette heeft 5 diagonale insnijdingen gekregen, die elkaar 1/3 overlappen.
Gebruik je liever droge gist: kies dan voor 5 gr droge gist en meng die onder de bloem.
Blijven de stokbroodjes kleven aan de vorm? Het kan zijn dat ze nog niet helemaal gaar zijn. Laat ze nog even in de oven staan. Je kan ook repen bakpapier in de holtes leggen voor je het deeg er in legt.
Leg max 200 gr deeg per holte in de vorm, om te vermijden dat de stokbroden aan elkaar vast zullen bakken.

Reacties

Unknown zei…
Mijn stokbroden waren aan de onderkant erg hard. Hoe komt dat?
Heb je de stokbroodjes in het midden van de oven gezet? Iedere oven is anders en soms is het een beetje zoeken.
Unknown zei…
Vandaag stokbroodjes gebakken en ze waren prima
Blij dat te horen! Ze zullen gesmaakt hebben.

Zoete groet,

Cathy