Otentica brood

Foto Cathy Van de Moortele
Voor de liefhebber van zuurdesembrood, die het niet ziet zitten om zelf zuurdesem te maken en te voeden. Otentica bestaat uit een mengeling van tarwe- en roggebloem, met een zuurdesem van tarwe en rogge en daarbij geroosterde mout. Dit alles draagt bij aan de smaak van dit heerlijke authentieke Otentica brood!

Wat hebben we nodig:
  • 295 gr water
  • 12 gr verse gist
  • 500 gr Otentica (Dossche Mills)
  • 7 gr zout
Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water in de kom van de Kenwood.
  • Los de gist op in het water.
  • Strooi de bloem over het water en laat de ingrediënten 2 mengen.
  • Laat de Kenwood 11 min kneden met de kneedhaak, tot een soepel en zacht deeg.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het 20 min rijzen.
  • Duw de lucht uit het deeg, bol het op tot een langwerpig brood en leg het in de broodbakpan. Dek af met het deksel. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Laat het brood nogmaals 20 min rijzen.
  • Bestuif het brood zachtjes met Otentica bloem en wrijf het voorzichtig open met je hand.
  • Knip het brood meermaals in met een scherpe schaar in een hoek van 45°.
  • Zet het deksel weer op de pan en schuif het brood in de oven.
  • Laat het brood 35 min bakken met deksel.
  • Verwijder het deksel en laat het brood nog 8 min verder bakken tot het mooi gekleurd en krokant is.
  • Keer de vorm om en laat het brood helemaal afkoelen op een rooster.

TIP:

Foto Cathy Van de Moortele
Ik bak mijn brood altijd in de heteluchtoven.
De rechthoekige broodbakpan moet je eerst lichtjes invetten met olie en daarna bestuiven met wat bloem. Tik de resterende bloem uit de pan. Leg dan pas het brood in de pan. Doe dit elke keer bij het bakken van brood.




Reacties