Kaiserbroodjes

Foto Cathy Van de Moortele
Nooit gedacht dat ik zelf Kaiserbroodjes zou maken. Normaal vind je ze afgebakken bij ons in de supermarkt-bakkerijen, maar die zijn industrieel gemaakt. Handgemaakte kaiserbroodjes had ik in onze contreien nog niet gezien.
De eerste versie heb ik proberen maken met de typische Kaiser-stempel. Jammer genoeg was daar na het rijzen niet veel meer van te zien. Ik heb ze dan opnieuw gemaakt, na het bekijken van dit YouTube filmpje. Het ziet er makkelijk uit, maar dat is het niet. Al bij al, vond ik deze eerste echte poging nog best geslaagd. En ze smaakten zoals het hoorde: lekker!

Wat hebben we nodig:
  • 290 gr water
  • 25 gr verse gist
  • 500 gr Kaiser bloem
  • 7 gr zout
  • fijne couscous
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en los er de gist in op.
  • Strooi de bloem over het water en laat de Kenwood de ingrediënten 2 min mengen op lage snelheid.
  • Voeg het zout toe.
  • Verhoog de snelheid een beetje en laat het deeg 6 min kneden.
  • Dek de deegbal af met een ingevet stukje plastic folie en laat het deeg 15 min rusten.
  • Verdeel het deeg in balletjes van 60 gr en bol ze op.
  • Leg de balletjes onder ingevet plastic folie.
  • Na 15 min vouw je de balletjes tot Kaiserbroodjes.
  • Leg de broodjes met de vouwen naar beneden op bakplaten die je met fijne couscous bestrooid hebt.
  • Dek de broodjes af met noppenfolie en daar boven een handdoek.
  • Laat de broodjes 45 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor tot 200°C.
  • Draai de broodjes voorzichtig om en leg ze op andere bakplaten met de vouw naar boven.
  • Bak de broodjes 18 min of tot ze goudkleurig zijn.
  • Laat de broodjes afkoelen op roosters.
TIP:

Je kan de broodjes net voor ze de oven in gaan, nog bestuiven met water en met sesamzaad of maanzaad bestrooien.
Gebruik je een conventionele oven? Bak je broodjes dan op 225°C.
De Kaiserbloem is een product van Dossche Mills.
Dit recept is goed voor 13 broodjes.

Reacties