Donuts

Foto Cathy Van de Moortele
Laura Vitale maakt recepten klaar die voor iedereen haalbaar zijn. Zoals donuts! Ik had net nieuwe frituurolie in de frituurpan gegoten en bedacht dat verse donuts wel eens een leuke traktatie konden zijn voor mijn bezoek. Dit is mijn eigen variant.

Wat hebben we nodig:
  • 240 ml melk, lauwwarm
  • 1 zakje korrelgist (7 gr) of 21 gr verse gist
  • 20 gr fijne griessuiker
  • 630 gr patisseriebloem
  • 30 gr fijne griessuiker
  • 50 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • 1 koffielepel vanille extract
  • extra fijne griessuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in de melk en voeg de suiker toe.
  • Laat het gistpapje 5 min staan, tot de gist zijn werk begint te doen.
  • Doe de bloem met de rest van de suiker, de boter, de eieren, vanille en het gistpapje in de kom van de Kenwood.
  • Kneed het deeg met de kneedhaak tot het mooi homogeen en elastisch is.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van een goeie centimeter dikte.
  • Steek donuts uit met een donutvormpje of gebruik een glas (dan heb je geen gat in het midden maar das ook niet erg).
  • Leg de donuts op een bakplaat die je lichtjes bebloemd hebt. 
    Foto's Cathy Van de Moortele
  • Bestuif de donuts met een dun laagje bloem en dek ze af met een handdoek.
  • Laat de donuts 1.5u rijzen.
  • Verwarm de frituurolie op 175°C.
  • Laat telkens 4 donuts tegelijk in het vet zakken.
  • Draai de donuts 1x om en laat de andere kant kleuren.
  • Rol de nog warme donuts door de fijne griessuiker en laat ze afkoelen op een rooster.
TIP:

Frituur de rondjes die overblijven als "donut holes". Maak een sneetje in het midden en spuit ze op met Nutella.
Overgebleven deeg kan je niet opnieuw gebruiken. Ook al kneed je het deeg opnieuw, het resultaat zal niet meer hetzelfde zijn. Steek zoveel mogelijk donuts uit de lap deeg en snij de tussenstukjes ook los om ze te frituren. De rest is helaas afval.

Reacties