Artipan Maïs met sojagranules

Foto Cathy Van de Moortele
Ik hou zo erg van broodbakken, ik kan niet meer zonder. Dat je van water, bloem en gist zoiets moois uit de oven kan halen, das toch wonderbaarlijk? Dit brood bevat naast bloem ook maïsgries en sojagranules. Die kleine gele bolletjes in het brood laten me verlangen naar de lente.

Wat hebben we nodig:
  • 280 gr water
  • 15 gr verse gist
  • 300 gr Artipan maïs
  • 200 gr Mistral (witte broodbloem)
  • 15 gr broodverbeteraar
  • 7 gr zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in het water.
  • Stort de twee soorten bloem over het water en laat de Kenwood de ingrediënten al even mengen.
  • Voeg de broodverbeteraar en het zout toe.
  • Laat het deeg 11 min kneden.
  • Vorm een bol van het deeg en leg die in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 45 min rijzen op een tochtvrije plaats. Ik zet het brood hiervoor in een gesloten kast.
  • Haal het deeg uit de vorm en duw het plat.
  • Vorm het deeg tot een langwerpig brood.
  • Vet de rechthoekige broodbakpan van Emile Henry lichtjes in met olie en bestuif zachtjes met bloem.
  • Klop overtollige bloem uit de pan.
  • Leg het brood met de naad naar beneden in de broodbakpan.
  • Bestuif lichtjes met bloem en zet het deksel op de pan.
  • Laat het brood 25 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Laat het brood nog 25 min rijzen.
  • Haal het deksel weg en score het brood met een lamé mesje.
  • Zet het deksel weer op de pan.
  • Bak het brood 35 min.
  • Neem het deksel weg en laat het brood nog 8 min verder bakken, zodat het een mooie kleur en een krokante korst krijgt.
  • Keer de pan om en laat het brood helemaal afkoelen op een rooster.
TIP:

De Artipan Maïs koop ik bij Wittevrongel in Eeklo.

Reacties