Wit speltbrood

Foto Cathy Van de Moortele
Bij speltbrood denk ik normaal aan donker brood. Tot ik witte speltbloem vond. En dit lekker brood bakte. Het deeg is heel aangenaam in de hand en heel zacht, zonder te plakken. Het ovale brood was goed gelukt!

Wat hebben we nodig:
  • 275 gr water
  • 12.5 gr verse gist
  • 500 gr witte speltbloem
  • 15 gr broodverbeteraar
  • 7 gr zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in het water.
  • Stort de speltbloem op het water.
  • Laat de Kenwood de ingrediënten even mengen.
  • Voeg het zout en de broodverbeteraar toe en laat het deeg 11 min kneden op stand 1 met de kneedhaak.
  • Haal het deeg uit de kom en bol het even op. 
  • Leg het deeg in een lichtjes ingeoliede kom en sluit af met een deksel. 
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Haal het gerezen deeg uit de kom en duw de lucht er uit.
  • Laat het deeg 10 min rusten.
  • Vorm een langwerpig brood van het deeg.
  • Bestuif de onderste schaal van de broodbakbol met wat speltbloem.
  • Leg het brood op de schaal. 
  • Bestuif met wat extra speltbloem.
  • Sluit de bol met de koepel en laat het deeg 25 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Laat het deeg nog 20 min rijzen of tot de oven warm is.
  • Verwijder de koepel en snij het brood in met een lamé mesje.
  • Zet het brood met deksel in de oven.
  • Laat het brood 35 min bakken.
  • Verwijder het deksel en laat het brood nog 8 min verder bakken, tot het mooi gekleurd en krokant is.
  • Keer de vorm om en laat het brood afkoelen op een rooster.
TIP:

Door het brood in te snijden, heb je een gecontroleerde inscheuring van het brood. Lekker krokante "oren" om aan te peuteren.
De witte speltbloem koop ik bij Wittevrongel in Eeklo.

Reacties