Tiramisutaart

Foto Mieke Van den broeck
Galbani mascarpone: onmisbaar als je mascarpone wil maken. Dat moeten die mannen van Galbani zelf ook bedacht hebben, want het beste recept staat op hun website. Deze keer in de vorm van een taart. Onze oudste dochter maakte deze versie voor kerstavond en het is een blijvertje.

Wat hebben we nodig:

  • 6 gr gelatineblaadjes
  • 200 gr speculoosjes, fijngestampt
  • 70 gr boter, gesmolten
  • 6 eierdooiers
  • 150 gr fijne griessuiker
  • 500 gr mascarpone van Galbani
  • 100 ml slagroom
  • 4 eiwitten
  • snuifje zout
  • 200 ml koffie, afgekoeld
  • 175 gr boudoirs
  • pure cacao
Hoe gaan we te werk:
  • Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water.
  • Meng de speculooskruimels met de afgekoelde, gesmolten boter.
  • Duw deze mengeling op de bodem van een springvorm met diameter 20cm. Stamp goed aan en zorg dat de laag egaal is.
  • Klop de eierdooiers op met de suiker tot een lichtgekleurde massa.
  • Klop de mascarpone door de eiermassa en meng goed.
  • Verwarm de room lichtjes. Nijp de gelatineblaadjes goed uit en roer ze door de warme room, zodat de gelatine helemaal smelt.
  • Roer de room door het mascarponemengsel.
  • Klop de eiwitten mooi op met het snuifje zout.
  • Doe 1/3 van de eiwitten bij de mascarpone en mix goed, zodat de mascarpone wat losser wordt.
  • Spatel de rest van de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door de mascarpone.
  • Verdeel de mascarpone in 3 gelijke delen. 
  • Schep een eerste deel mascarpone op de koekjesbodem en strijk glad.
  • Verdeel de boudoirs in twee delen.
  • Doop de boudoirs stuk voor stuk in koffie en schik ze op de mascarpone. 
  • Bedek met een tweede deel mascarpone.
  • Doop de rest van de boudoirs in de koffie en schik ze op de mascarpone.
  • Werk af met de laatste laag mascarpone.
  • Laat de taart minstens 3u opstijven in de koelkast.
  • Gebruik een mes om de taart mooi los te maken van de springvormring.
  • Verwijder de ring.
  • Leg een mooi sjabloon op de taart en bestuif lichtjes met cacao.
  • Als de taart goed opgesteven is, dan kan je een lang mes onder de bodem schuiven en de taart voorzichtig op een taartschotel overbrengen.
  • Snij de taart in punten en serveer.
TIP:

Je kan wat likeur toevoegen aan de koffie.
Kleef dubbelgevouwen plakband op de bovenkant van je sjabloon, zodat je dat na het bestuiven weer makkelijk kan verwijderen.

Reacties