Rozemarijn fougasse

Foto Cathy Van de Moortele
Dit brood is al leuk om alleen al naar te kijken! Serveer het een beetje zoals ciabatta, met extra vierge olijfolie en een glaasje rode wijn erbij, smeuïge kazen en wat druifjes misschien. Ik heb er rozemarijn in gedaan, omdat de geur alleen al me meeneemt naar het zuiden..
Een krokant brood met een iets taaier kruim dat er ook nog iets fantastisch uitziet!

Wat hebben we nodig:
  • 350 gr water
  • 10 gr verse gist
  • 500 gr witte broodbloem
  • 10 gr zout
  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en verkruimel er de gist in.
  • Gebruik een klopper om de gist op te lossen in het water.
  • Stort de bloem over het vocht en laat de Kenwood 2 min kneden.
  • Voeg het zout en de rozemarijn toe en kneed nog zo'n 8 min.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het minstens een uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 240°C.
  • Haal het deeg voorzichtig uit de kom en leg het op een bebloemd werkvlak. Sla het niet door.
  • Verdeel het deeg in 3 gelijke delen.
  • Duw het deeg voorzichtig uit tot een kerstboomvorm.
  • Bestuif lichtjes met bloem.
  • Met je deegschraper maak je een lange inkeping van de punt naar de voet, zonder de randen door te snijden.
  • Trek het gat ruim open.
  • Aan weerskanten van dit gaat maak je nog verschillende diagonale inkepingen, zonder de randen door te snijden. 
  • Trek ook die gaten open.
  • Tussen die zijdelingse gaten, maak je met je deegschraper kleine sneetjes.
  • Hef de fougasse op en breng hem over op een bakplaat. Doe dat ook voor de volgende.
  • Bak de fougasse 10 - 12 min op hoge temperatuur.
  • Laat de broden afkoelen op taartroosters.
TIP:

Je kan het deeg ook in 6 verdelen, voor kleinere broden.
Vervang de rozemarijn door andere kruiden zoals provençaalse kruiden, oregano, thijm, ...
Je kan ook plakjes zwarte olijven door je deeg doen.
Je kan niet veel verkeerd doen met fougasse. Het moet er net rustiek uitzien en de gaten hoeven niet allemaal even groot te zijn.
Zorg dat je de gaten groot genoeg opentrekt, zodat het deeg niet weer dicht gaat tijdens het bakken.
Maak er een tapas avondje van. Geef er verse pesto bij (rood en groen), smeuïge geitenkaas met honing, ..

Reacties