Oergranenbrood

Foto Cathy Van de Moortele
Dossche Mills brengt een nieuwe meelsoort op de markt: Oergranen. Met maar liefst 9 granen en pitten: spelt, teff, quinoa, haver, gerst, gierst, maïs, .. Natuurlijk wou ik dat uittesten en ik kan je garanderen: het is een zeer lekker en krokant brood geworden.
Ik heb het brood uiteraard weer gebakken in mijn broodbakbol, die zijn pluimen hier al goed verdiend heeft en op die manier zichzelf terugbetaalt.

Wat hebben we nodig:
  • 250 ml water
  • 12.5 gr verse gist
  • 500 gr oergranen bloem (Dossche Mills)
  • 7 gr zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood.
  • Breek de gist in het water.
  • Stort de bloem op het water.
  • Meng deze ingrediënten 2 min door elkaar op lage snelheid. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Voeg het zout toe en kneed 8 min op een hogere snelheid.
  • Leg het deeg 20 min te rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Haal het deeg uit de kom en laat het even rusten.
  • Vorm een bol van het deeg en leg die opnieuw in de kom, met deksel, voor 20 min.
  • Duw het deeg uit tot een rechthoek en maak er dan weer een bol van.
  • Leg het brood op de onderste schaal van de broodbakbol, die je eerst met wat roggemeel bestoven hebt.
  • Bestuif ook de bovenkant met wat roggemeel en wrijf dat voorzichtig glad met je hand.
  • Laat het deeg 60 - 70 min rijzen, met de koepel op de schaal.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 225°C.
  • Verwijder de koepel. Leg een mooi sjabloon op het brood en bestuif lichtjes met pure cacao.
  • Verwijder het sjabloon en snij het brood op meerdere plaatsen in met een scherp mes of een lamé mesje. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Zet de koepel weer over het brood.
  • Bak het brood 35 min op 225°C.
  • Verwijder de koepel en bak het brood nog een 5-tal min of tot het mooi gekleurd en krokant is.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
TIP:

Oergraanmeel bevat al broodverbeteraar. Er hoeft niets meer aan toegevoegd te worden.
Heb je geen broodbakbol? Bak het brood dan 40 - 50 min op 225°C.
Je kan van dit recept ook prima pistoleetjes maken. Verdeel het deeg na de 1e rijs in bolletjes van 70 gr. Laat ze de tweede keer rijzen op de schaal van de broodbakbol.
Bak de pistoleetjes 35 min op 225°C. Haal de koepel weg en bak ze nog 8 min tot ze mooi krokant zijn.
Wil je de pistoleetjes pas later eten? Bak ze dan slechts 35 min met de koepel. Bak de broodjes af op het moment dat je ze wilt gaan eten.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties