Kalfslever met spekjes en uien

Foto Cathy Van de Moortele
Ik dacht dat je het altijd moest bestellen, maar kalfslever ligt vaak gewoon in de rayon in de betere supermarkt. Ik heb meteen 2 stuks meegenomen. Nooit eerder gegeten, dus echt wel benieuwd. De gekaramelliseerde appeltjes met thijm, gebakken ui met spekjes erbij...

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 2 appels, geschild en in gelijke partjes gesneden
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 1 eetlepel thijm
  • 200 gr gezouten spekblokjes
  • boter
  • 2 uien, gepeld en fijngesnipperd
  • bloem
  • 2 sneden kalfslever, schoongemaakt
  • boerenboter
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de olie warm worden in een gietijzeren pannetje.
  • Laat de appeltjes mooi kleuren aan alle zijden en verdeel dan de honing over de appelpartjes, zodat ze zachtjes kunnen karamelliseren.
  • Strooi de thijm over de appeltjes.
  • Bak de spekblokjes krokant in een droog, heet, gietijzeren pannetje.
  • Laat wat olie warm worden in een pan en bak de uisnippers langzaam bruin. Voeg ze na het bakken toe aan de spekblokjes.
  • Doe wat bloem in een diepvrieszakje. 
  • Laat één stuk lever in het zakje vallen, doe het zakje dicht en schud. Overtollige bloem valt weer in het zakje. Doe hetzelfde met het tweede stuk lever.
  • Laat wat boerenboter warm worden in een gietijzeren pan.
  • Van zodra de boter schuimt, voeg je nog wat boter toe.
  • Leg de kalfslever in de schuimende boter en kruid met peper en zout.
  • Bak de lever 3 min en draai hem om. 
  • Lepel de warme boter over de lever.
  • Serveer de kalfslever met de mengeling van spek en ui en de gekaramelliseerde appeltjes.
TIP:

Als je kalfslever koopt, kijk dan of de kleur goed zit. Verwijder eventuele vliesjes. Soms moet je hiervoor de lever in stukjes snijden, wat niet erg is. Beter in stukjes dan onaangename vliesjes tussen je tanden.
Soms hoor je wel eens dat je lever een half uurtje in koude melk moet weken, om overtollig bloed te verwijderen.

Reacties