Erwtensoep
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 500 gr spliterwten, gespoeld
- 1.5 l water
- 1 grote ui, gepeld en grof gesnipperd
- 1 prei, gewassen en in ringetjes gesneden
- 2 wortels, geschraapt en in rondjes gesneden
- 1/4 knolselder, geschild en in blokjes gesneden
- de bladeren van 3 takken groene selder, grof gehakt
- 1 laurierblad
- peper en zout
- 1 l water, heet
- 2 bouillonblokjes
- 1 verse rookworst
- boerenboter
- 3 sneden oud brood, in blokjes gesneden
- Doe de spliterwten in een grote kookpot.
- Overgiet de spliterwten met het water en breng de erwten aan de kook.
- Eenmaal aan de kook, mag je het vuur verminderen zodat de erwten 1u kunnen garen op medium warmte.
- Pureer de erwten met de staafmixer.
- Voeg de uisnippers, preiringetjes, wortelrondjes, knolselderblokjes, selder en laurierblad toe.
- Kruid met peper en zout.
- Voeg het hete water en de bouillonblokjes toe.
- Breng de soep aan de kook.
- Laat de soep 30 min garen op medium warmte.
- Verwijder het laurierblad.
- Pureer de soep nogmaals met de staafmixer.
- Ondertussen laat je de rookworst 30 min pocheren in water dat net van de kook af is.
- Snij de rookworst in plakjes en leg ze in de soep.
- Laat wat boerenboter smelten in een grote pan.
- Bak de croûtons mooi bruin en krokant.
- Serveer de croûtons bij de snert.
Je kan ook een rookworst kopen die op voorhand gegaard is.
In Nederland wordt snert geserveerd met roggebrood en katenspek.
Reacties