Erwtensoep

Foto Cathy Van de Moortele
Koud weer en ik denk aan een kom warme erwtensoep met rookworst en croûtons. Tijdens het boodschappen doen bij Albert Heijn, zag ik een vers pakket voor erwtensoep. Makkelijk! Meteen alle groentjes die je nodig hebt om de soep te maken. Keuze te over voor rookworst en ik had thuis nog wat oudbakken brood om croûtons van te maken.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr spliterwten, gespoeld
  • 1.5 l water
  • 1 grote ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 1 prei, gewassen en in ringetjes gesneden
  • 2 wortels, geschraapt en in rondjes gesneden
  • 1/4 knolselder, geschild en in blokjes gesneden
  • de bladeren van 3 takken groene selder, grof gehakt
  • 1 laurierblad
  • peper en zout
  • 1 l water, heet
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 verse rookworst
  • boerenboter
  • 3 sneden oud brood, in blokjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de spliterwten in een grote kookpot.
  • Overgiet de spliterwten met het water en breng de erwten aan de kook.
  • Eenmaal aan de kook, mag je het vuur verminderen zodat de erwten 1u kunnen garen op medium warmte.
  • Pureer de erwten met de staafmixer.
  • Voeg de uisnippers, preiringetjes, wortelrondjes, knolselderblokjes, selder en laurierblad toe.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg het hete water en de bouillonblokjes toe.
  • Breng de soep aan de kook.
  • Laat de soep 30 min garen op medium warmte.
  • Verwijder het laurierblad.
  • Pureer de soep nogmaals met de staafmixer.
  • Ondertussen laat je de rookworst 30 min pocheren in water dat net van de kook af is.
  • Snij de rookworst in plakjes en leg ze in de soep.
  • Laat wat boerenboter smelten in een grote pan.
  • Bak de croûtons mooi bruin en krokant.
  • Serveer de croûtons bij de snert.
TIP:

Je kan ook een rookworst kopen die op voorhand gegaard is.
In Nederland wordt snert geserveerd met roggebrood en katenspek.

Reacties