Vietnamese springrolls

Iedereen kent de gefrituurde loempia's - de vettige, eierloempia's die heerlijk smaken maar die uren later nog op je maag liggen. Maar kennen jullie ook de gezonde, Vietnamese versie? Vietnamese springrolls worden gemaakt van rijstpapier en gevuld met gezonde ingrediënten. Ik heb voor het eerst deze springrolls gegeten bij Café Parti in Gent en wou ze meteen ook thuis proberen. Deze loempia's worden rauw gegeten en à la minute klaargemaakt.

Wat hebben we nodig:
  • 1 portie rijstvermicelli
  • rijstpapier
  • kropsla, gewassen 
  • wortel, geschraapt en in fijne julienne gesneden
  • komkommer, ontpit en in fijne julienne gesneden
  • avocado, geschild en in repen gesneden
  • rauwe zalm, zonder vel, in repen gesneden
  • verse koriander, in plukjes getrokken
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel vissaus
  • enkele druppels vloeibare zoetstof, type Natrena
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 chilipepertje, ontpit en fijngehakt
  • 1 teentje look, gepeld en geperst
Hoe gaan we te werk:
  • Giet heet water over de rijstvermicelli en laat die wellen. Als de vermicelli gaar is, giet ze dan af en laat ze goed uitdruppen. Knip de vermicelli in kleinere stukjes.
  • Maak het dipsausje door alle ingrediënten in een bokaaltje te doen. Sluit af en schud goed.
  • Zet een grote kom warm water bij je.
  • Neem een vel rijstpapier en dip het even in het water tot het blad wat slapper geworden is.
  • Leg het vel rijstpapier voor je, op een bord.
  • Verdeel het rijstpapier visueel in drie delen. Op het onderste deel leg je enkele blaadjes kropsla. Blijf een beetje weg van de randen.
  • Op de sla leg je een laagje vermicelli, wortel, komkommer, avocado en zalm. Bestrooi met koriander.
  • Vouw de onderkant over je vulling en zorg dat het goed strak zit, zonder het rijstpapier te scheuren. Rol 1x om. 
  • Vouw de zijkanten naar binnen over de vulling en rol verder tot je een "springroll" bekomt.
  • Snij de loempia diagonaal door. Leg de loempia's op blaadjes sla en serveer het dipsausje erbij in een leuk kommetje. Je neemt de springrolls met je hand vast en dipt ze in de saus. Smakelijk!
TIP:

Rijstvermicelli zijn doorzichtige, heel fijne noedels. Je hoeft ze niet te koken, enkel weken in warm water is voldoende. Rijstvermicelli kan je kopen in de Aziatische zaak of in de betere supermarkt (inderdaad... de zaak met de leeuw).
Rijstpapier is eigenlijk heel tof om mee te werken. Je kan het meteen ook meenemen als je toch je rijstvermicelli moet kopen. Rijstpapier is rond of vierkant en heel breekbaar. Wees dus voorzichtig bij het transport, want met gebroken rijstpapier kan je niet veel meer doen.
Vissaus is something else... Het stinkt verschrikkelijk, omdat het een gefermenteerd product betreft. Onontbeerlijk echter in de Aziatische keuken. De stank gaat weg tijdens het bereiden. Wees moedig!
Je kan variëren in de vulling van je springrolls. Probeer eens restjes gekookte kip of gebakken varkensvlees, gegrilde scampi. Vul aan met pijpajuintjes, rauwe paprikareepjes,..
Als je scampi's wilt gebruiken in je springrolls, snij ze dan middendoor, zodat je twee platte helften hebt. Voeg ze pas toe als je springroll nog 1x moet gevouwen worden. Op die manier zie je de scampi zitten doorheen het doorzichtige rijstpapier.

Reacties