Aziatische salade met steak

Salades hoeven helemaal niet saai te zijn. Wie bij salade denkt aan: sla, geraspte worteltjes, schijfje tomaat en komkommer, moet dringend zijn visie gaan bijstellen en wat creatiever aan het werk gaan. Deze salade is boeiend en zit boordevol smaak.

Wat hebben we nodig:
  • 1 wortel, geschraapt
  • 1/2 komkommer, geschild
  • 1 pijpajuintje, schoongemaakt en diagonaal gesneden
  • 10 sugar snaps, kort geblancheerd en dan diagonaal gesneden
  • 5 witte asperges, geschild en gegaard, diagonaal gesneden
  • 10 cashew noten, in een droog pannetje geroosterd
  • 1 koffielepel witte sesamzaadjes, in een droog pannetje geroosterd
  • 1/2 rode ui, gepeld en in hele fijne maantjes gesneden
  • 1 filet pur
  • olie
  • peper en zout
  • 30 ml rijstazijn
  • 30 ml sojasaus
  • 1/4 chilipeper, fijngehakt, voor extra pit
  • 1 klein teentje look, geperst
  • een klein stukje gember, geraspt
  • 1 pijpajuintje, fijngesnipperd
  • enkele druppels getoaste sesamolie
Hoe gaan we te werk:
  • Maak lange slierten van de wortel en de komkommer met een dunschiller. Doe die in een schaal.
  • Doe de pijpajuin, sugar snaps en asperges bij de andere groenten.
  • De rode uisnippers en de noten mogen ook bij het slaatje. Schep alles goed dooreen met je eenvoudigste keukenhulpjes: je handen.
  • Wrijf de steak aan beide zijden in met olie. Kruid met peper en zout. Er mag best wat smaak aan zitten.
  • Verhit een antikleefpannetje tot het rokend heet is en grill de steak aan beide zijden. De steak moet binnenin nog saignant zijn. Draai het vlees slechts 1x.
  • Laat het vlees even rusten onder aluminiumfolie en snij er dan dikke, schuine plakken van.
  • Maak de dressing. Doe alle ingrediĆ«nten in een bokaaltje, schud goed en bewaar in de koelkast tot gebruik.
  • Sprenkel voldoende dressing over je slaatje. Hussel de salade nogmaals door elkaar met je handen. Zet de rest van de dressing weer in de koelkast voor een volgende keer.
  • Dresseer de salade horizontaal op een lang bord. Beleg met plakken steak en bestrooi met de sesamzaadjes. Dien meteen op. Liggen de chopsticks klaar?
TIP:

Roosteren van nootjes/zaden: neem een antikleefpannetje en laat het heet worden. Voeg zeker geen vetstof toe. Noten/zaden bevatten van nature genoeg vet. De bedoeling van het droog roosteren, is de specifieke notensmaak te accentueren. Blijf goed bij de zaak, want noten kunnen heel snel verbranden. Laat de noten afkoelen op keukenrol.
Investeer in een fles goede sesamolie, te verkrijgen bij de Aziatische zaak. Je kan de olie gebruiken in de Aziatische keuken, maar zeker ook in de Arabische keuken. Besprenkel je tabouleh eens met wat sesamolie voor een speciaal effect. Wees echter spaarzaam met sesamolie. Het kan een gerecht nogal snel overheersen. Enkele druppels zijn meer dan voldoende.
Een goede dunschiller is onmisbaar in de keuken. Ik heb hier drie verschillende Tupperware dunschillers in gebruik. De mesjes kunnen apart gekocht worden, moest dat nodig zijn.




Reacties