De beste pannenkoeken


Foto Cathy Van de Moortele

Mijn lievelingstante heeft me ooit - heel lang geleden (als je 40 bent, mag je al eens spreken over heel lang geleden) - dit recept gegeven. Ze had het van haar plaatselijke bakker gekregen en sedertdien zijn dit onze lievelingspannenkoeken. Absoluut niet lijnvriendelijk, maar als je lekkere pannenkoeken wilt eten, is dat ook geen prioriteit. Botermals (heb je gezien hoeveel boter er in gaat?), mooi egaal van kleur en onfeilbaar. Smakelijk!
PS Je hoeft geen 5 pannenkoeken te eten om voldaan te zijn. Wat dacht je van 2 stuks?

Wat hebben we nodig:
  • 6 eieren
  • 2 zakjes vanillesuiker of het merg van 1 vanillestokje
  • 200 gr planta, gesmolten
  • 1200 ml melk 
  • 500 gr patisseriebloem, gezeefd
Hoe gaan we te werk:
  • Mix de eieren met de vanille.
  • Voeg de boter toe aan de eieren en mix opnieuw met de draadklopper.
  • Voeg afwisselend melk en bloem toe, tot alle ingrediĆ«nten opgebruikt zijn en je een mooi, homogeen beslag bekomt.
  • Vet je pannenkoekpannen eenmalig in met wat gesmolten boter. Giet een pollepel beslag in elke pan, draai ze rond tot de bodem bedekt is.
  • Als de randjes van je pannenkoek bruin zien, mag je de pannenkoek omdraaien. Laat ook de tweede kant lichtjes bruin bakken.
TIP:

Eet de pannenkoeken koud of warm, met of zonder beleg. Er zit geen suiker in het recept (behalve de vanillesuiker), omdat je nadien naar believen zelf suiker toevoegt.
Heb je teveel eieren in huis? Maak het beslag en vries het in. Zo heb je altijd iets in huis als je bijvoorbeeld geen brood hebt. Laat het beslag ontdooien in de microgolfoven en begin maar te bakken.
Dit recept is goed voor 25 pannenkoeken.

Reacties

Anoniem zei…
Bwa, zo lijnonvriendelijk is dit recept niet. Een cake is erger.