Boterwafeltjes uit Parijs

Foto Lana Joos
Ze komen helemaal niet uit Parijs, maar regelrecht uit ons wafelijzer hier thuis. Lana kijkt ieder jaar uit naar deze bewaarwafeltjes, alhoewel je ze ook die naam niet kan geven. Daarvoor worden ze te snel opgegeten. Het is gewoon een must om deze krokante boterwafeltjes te maken rond de Kerstperiode en ze als cadeautje in een mooie blikken doos te verpakken. Zo bewaren ze ook nog het best! 
Een oud recept van mijn tante en al jaren in ons bezit. Het is een traktatie die één keer per jaar gebakken wordt en heel de familie rond gaat. Geniet ervan!

Wat hebben we nodig:
  • 450 gr boter
  • 3 zakjes vanillesuiker 
  • 400 gr kristalsuiker 
  • 600 gr patisseriebloem 
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 4 eierdooiers
  • 4 eiwitten, tot sneeuw geklopt
Hoe gaan we te werk:
  • Klop de boter in de Kenwood met de suiker tot een romige massa. 
  • Zeef de bloem met het bakpoeder over de boter-suikermassa en klop ze erdoor.
  • Voeg de dooiers één voor één toe en meng goed na elke toevoeging.
  • Spatel de eiwitten door het deeg en dek de kom af.
  • Zet het deeg 1 nacht in de koelkast.
  • Rol kleine bolletjes deeg en laat je volledig gaan met het wafelijzer. 
  • Zorg dat het wafelijzer goed heet is. Het moet eigenlijk roken voordat je begint te bakken. Kies de malle met de fijnste hokjes.
TIP:

Eén van mijn favoriete keukentoestellen, is mijn Kenwood Major Premier. Hubby kon me geen beter toestel cadeau doen. De Kenwood wordt hier dagelijks gebruikt en heeft er al heel wat uurtjes werk op zitten. Het was een investering, maar zeker en vast zijn geld waard.
Je kan ook een scheutje cognac toevoegen aan het deeg, voor extra smaak.
Vervang de vanillesuiker eens door het merg van 2 vanillestokken.
Dit recept is goed voor zo'n 200 wafeltjes.

Reacties