Dim Sum
Foto Cathy Van de Moortele |
Bij de Chinees heb je vast al dim sum (al dan niet onder de naam wonton of wanton) op de kaart gezien. Maar heb je ze al zelf gegeten? Het zijn eigenlijk gestoomde ravioli's, met een vulling van bijvoorbeeld scampi/gehakt.
Dim sum kan je goed invriezen. Ik heb daarvoor een silicone bakplaat. Die bestuif ik lichtjes met bloem, waarna ik de dim sum naast elkaar (niet tegen elkaar) een plaatsje geef. Eens ze diepgevroren zijn, bewaar ik ze in Ziploc zakjes. Breng wat bouillon aan de kook, gooi er je dim sum in en laat ze pocheren tot ze boven komen drijven. Klaar!
Wat hebben we nodig:
- 60 wonton velletjes, ontdooid
- 500 gr kalfsgehakt (of varkensgehakt)
- 250 gr scampi's, gepeld, van 't darmkanaal ontdaan en heel fijn gesneden
- 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en heel fijn gesnipperd
- 1 teentje look, gepeld en geplet
- 4 shii-take champignons, heel fijn gesnipperd (steeltje weggooien)
- 2 eetlepels donkere sojasaus
- 1 theelepel getoaste sesamolie
- peper en zout
- 1 eetlepel maïzena
Foto Lana Joos |
- Maak de vulling door alle ingrediënten goed te mengen in een kom.
- Vergaar de vulling met je hand en sla die hard neer in de kom. Doe dat zo'n 10x, zodat alle smaken goed kunnen samenkomen.
- Leg het pakje wonton velletjes geopend voor je. Dek af met een vochtige keukenhanddoek.
- Neem een wonton velletje en leg dat op je hand (vorm een "ring" met wijsvinger en duim). Leg een theelepel vulling op het velletje en duw met een lepeltje de vulling naar beneden, zodat je een buideltje bekomt. Nijp het bundeltje bovenaan dicht zodat de vulling helemaal omvat is. Zet het buideltje op je silicone bakplaat zodat het een vlakke bodem krijgt en mooi rechtop blijft staan.
- Ga zo door tot alle velletjes en vulling op zijn.
- Je kan de dim sum meteen pocheren en serveren in bouillon of invriezen voor later gebruik.
Ziploc zakjes zijn stevige diepvrieszakjes met een "ritssluiting". Ik gebruik ze heel vaak en je hoeft ze niet altijd weg te gooien. Was ze eventueel uit, laat ze drogen en gebruik ze opnieuw.
Wonton velletjes vind je in de diepvriessectie bij de Aziatische zaak. Er zijn heel veel verschillende merken. Zoek naar vierkante velletjes met een gemiddelde grootte. Je laat ze even ontdooien, zodat de velletjes mooi loskomen van elkaar. Leg er altijd een vochtige keukenhanddoek over, anders drogen ze al snel uit en worden ze onbruikbaar. Velletjes die niet opgebruikt zijn, kan je weer invriezen (in een Ziploc zakje...).
Eetlepels en theelepels. Dit zijn keukenhulpjes waar ik heel graag mee werk. De mijne zijn van Amerikaanse makelij maar je kan ze tegenwoordig ook al in België kopen. Dit zijn exacte maatjes en verzekeren nauwkeurigheid. Je moet eetlepels en theelepels altijd met de achterkant van een mes glad strijken. Hoopjes op een lepel zijn uit den boze en leiden tot verkeerde maatjes.
Dim sum worden voornamelijk geserveerd in een kruidige bouillon, afgewerkt met vers gesneden pijpajuin, enkele druppels sesamolie en wat sambal oelek.
Dim sum kan je stomen in een stoommandje en ze dan ook meteen zo opdienen. Of je gaart ze in bouillon, waarna je ze serveert in mooie Oosterse kommetjes. Met chopsticks uiteraard!
Je kan er ook voor kiezen om ronde gyozavelletjes te gebruiken. Beleg met een koffielepel vulling en vouw ze dicht tot halve cirkels.
Foto Cathy Van de Moortele |
Variatie:
- 250 gr varkensgehakt
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel oestersaus
- enkele druppels sesamolie
- 1 koffielepel sherry
- 1/2 koffielepel suiker
- 1 pijpajuintje, fijngesnipperd
- 1 koffielepel maïzena
- witte peper
Reacties