Orecchiette met lamsmerguez in tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele

De Italianen zullen het allicht niet eens zijn met mijn keuze, maar dit pastagerecht heeft me heel erg gesmaakt. Ik had nog 350 gr smaakvolle lamsmerguez in de vriezer en die moesten op vooraleer ik opnieuw halal vlees wou gaan kopen. We snijden de merguez open en halen het vlees eruit. Dat bakken we mooi rul en voegen we op het laatste weer toe aan de saus.
Datterini tomaatjes vormen de basis van de saus maar er gaat ook een blik Mutti polpa tomatenpulp bij. Zwarte olijven, geurige specerijen en Italiaanse orecchiette dus. 

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 350 gr lamsmerguez, van het velletje ontdaan
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 30 gr tomatenpuree van een goed merk
  • 300 gr datterini tomaatjes, gehalveerd
  • 400 gr Mutti polpa
  • 300 gr orecchiette
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 koffielepel zoet paprikapoeder
  • 1/2 koffielepel korianderpoeder
  • 1/2 koffielepel komijnpoeder
  • 10 zwarte olijven met pit
  • platte peterselie, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie opwarmen in een zware pot, type Le Creuset.
  • Zet ondertussen ook een pot met ruim, gezouten water op het vuur en warm die alvast op.
  • Doe het vlees van de merguez in de pot en bak het rul op middelhoog vuur.
  • Schep het vlees uit de pot over op een bord met een schuimspaan en voeg wat extra olijfolie toe.
  • Fruit de uisnippers tot ze glazig zijn. Ze zullen kleuren door de olie van de merguez.
  • Roer de knoflook door de uien en bak die even mee. 
  • Doe de tomatenpuree er bij en roer die onder de uien. De rauwe smaak zal verdwijnen door die even mee te bakken.
  • Doe de tomaatjes in de pot en laat ze wat zachter worden.
  • Voeg ook de tomatenpulp en de kruiden toe. 
  • Laat de saus nu op een medium vuur garen.
  • Ondertussen kook je de pasta al dente.
  • Voeg de beetgare pasta toe aan de saus, samen met een pollepel pastakookvocht, het rul gebakken vlees en de olijven. 
  • Laat nog even op het vuur staan, tot de orecchiette helemaal gaar is.
  • Werk af met platte peterselie.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Je kan ook fusilli of penne gebruiken als je geen orecchiette hebt.
Koop alleen zwarte olijven met pit. De andere "zwarte" olijven zijn groene olijven die een kleurbad gekregen hebben.
Datterini tomaatjes zijn lange kerstomaten.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties