Shii-take met sperzieboontjes

Foto Cathy Van de Moortele

Shii-take zijn zeer voedzame champignons en zie je steeds vaker verschijnen als vleesvervanger. Het is ook een bijzonder lekkere champignon en ze komen zeer goed tot hun recht in wokgerechten. Bak ze niet te lang, zodat ze beetgaar blijven. De grootte van de shii-take speelt enkel een rol in de portemonnee, qua smaak blijven ze gelijk.

Wat hebben we nodig:

  • 300 gr sperzieboontjes, schoongemaakt
  • wokolie
  • 1 kleine ui, gepeld, gehalveerd en in fijne plakjes gesneden
  • 200 gr shii-take, schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 teen knoflook, gepeld en fijngesnipperd
  • een stukje gember, geschild en geraspt
  • 2 lepels ketjap (zoete sojasaus)
  • 2 eetlepels sesamzaad, geroosterd in een droog pannetje

Hoe gaan we te werk:

  • Doe een 200 ml water in een wok en breng die aan de kook.
  • Leg de boontjes in het kokende water, zet een deksel op de wok en laat de boontjes beetgaar worden in 4 min.
  • Schrik de boontjes onder koud water om het kookproces te stoppen.
  • Droog de wok en zet ze terug op het vuur. Verwarm de wok tot ze goed warm is.
  • Voeg een scheut wokolie toe en roerbak de ui met de shii-take tot de shii-take mooi bruin gebakken zijn. Kruid met peper en zout.
  • Zet het vuur wat lager, voeg de boontjes, knoflook en gember toe en roerbak nog een half minuutje tot alles weer warm is.
  • Werk af met de ketjap en 2 lepels water.
  • Strooi de geroosterde sesamzaadjes over de groenten.

TIP:

Serveer dit gerecht bij rijst of noodles. 
Witte sesamzaadjes hebben praktisch geen smaak. Rooster ze altijd in een droog pannetje, ook als je er wilt mee bakken, bv als decoratie op brood.

Reacties