Roomkaas

 

Foto Cathy Van de Moortele

Ik weet eigenlijk niet of dit onder recepten valt, omdat het gewoon zo makkelijk is. Maar je moet het zeker eens maken, daarom dat ik het toch wil delen met jullie: roomkaas!
Haal volle Griekse yoghurt of volle yoghurt natuur in huis, niet gesuikerd. Je kan er meteen aan beginnen als je wilt. Zorg voor een mousselinedoek of een kaasdoek (of gebruik de kaasmaker van Lékué, dat doe ik ook), een vergiet en een grote kom.

Wat hebben we nodig:

500 gr volle, Griekse yoghurt

Hoe gaan we te werk:

Indien je gebruik maakt van de Lékué kaasmaker: schep de yoghurt in het zeefje van de kaasmaker en zet het deksel er op. Zet de yoghurt zo enkele dagen weg in de koelkast. Hoe langer de yoghurt blijft staan, hoe vaster hij wordt. In het onderste kommetje zal je de wei vinden, dat is het bijproduct dat je overhoudt van de yoghurt. Gebruik die ipv water bij het brood bakken of drink het op, want het zit vol probiotica.
Schep de roomkaas uit het mandje. Klaar!

Je kan de kaas nu verwerken naar keuze: ofwel meng je de kaas met bijvoorbeeld fijngesneden ananas, aardbeien, frambozen... ofwel maak je hem hartig met gecaramelliseerde ui bijvoorbeeld (recept volgt binnenkort), of met verse tuinkruiden en fijngesnipperde sjalot. 

TIP:

Als je geen Lékué kaasmaker hebt, dan kan je ook een mousselinedoek of kaasdoek gebruiken. Lepel de yoghurt in het doek. Breng de punten van het doek samen en draai die rond elkaar, zodat je een bal bekomt. Leg het doek met de yoghurt zo in een vergiet en zet dat vergiet op een kom om de wei op te vangen. Zorg dat je kaasdoek niet gewassen is met wasverzachter en gebruik liefst niet teveel waspoeder of spoel het doek extra voor je het gebruikt.

Reacties