Spekskessaus

Foto Cathy Van de Moortele

Een echte klassieker, een goedkoop gerecht dat dubbel zo lekker smaakt. Eet deze saus bij aardappelpuree, fijngesnipperde kropsla met sjalotvinaigrette en gepocheerde eitjes. Zalig!

Wat hebben we nodig:

  • klontje boter
  • 150 gr spek, in dunne reepjes gesneden
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 eetlepel vloeiende bloem
  • een scheut azijn
  • 300 ml kippenbouillon, warm

Hoe gaan we te werk:

  • Laat de boter smelten in een pan.
  • Bak de spekjes uit, op zacht vuur, tot het vet gesmolten is en de spekjes mooi knapperig zijn. 
  • Schep de spekjes uit het vet en laat ze drogen op een rooster of op keukenpapier.
  • Bak de uisnippers lichtjes aan in het resterende bakvet, tot ze mooi zacht zijn.
  • Strooi de bloem over de uien en bak ze even mee, zodat de bloemsmaak verdwijnt.
  • Giet de azijn bij de uien en roer goed om.
  • Bevochtig met kippenbouillon en warm goed door.
  • Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
  • Kruid met peper en zout.

TIP:

De eitjes pocheer ik sous-vide: 12 min op 75°C. Als je eieren sous-vide gaart, leg je ze gewoon in het warme water. Nadien hoef je de eitjes niet te pellen, je kan ze gewoon breken zoals een rauw ei. Het glibberige eiwit blijft in de schaal zitten en je krijgt een perfect gaaf gepocheerd ei.
P.S. restantjes saus kan je met een stuk brood opdeppen, recht uit de pan.
Voor de sjalotvinaigrette: snipper een sjalotje fijn. Meng met 1 eetlepel natuurazijn en 3 eetlepels extra virgin olijfolie. Kruid met peper, zout, 1 teen gesnipperde look en een snuifje suiker.

Reacties